Все още продължава процесът по разработване на специфични и подробни

...
Все още продължава процесът по разработване на специфични и подробни
Коментари Харесай

МОСВ предлага нови 11 защитени зони по Натура 2000

Все още продължава процесът по създаване на характерни и подробни природозащитни цели за предпазените зони от екологичната мрежа " Натура 2000 ". Министерство на околната среда и водите разгласява за публично разискване такива цели за нови 11 предпазени зони, осведомят от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Те са създадени от експертен екип под управлението на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Опазването на равнище предпазена зона съставлява набор от съответни цели, които би трябвало да бъдат изпълнени. От една страна би трябвало да се подсигурява дълготрайното запазване на видовете естествени местообитания и типовете в зоната. От друга задачата е нужно да способства по най-хубавия вероятен метод за реализиране или поддържане на удобното положение на съответния вид естествено местообитание и тип в биогеографския район и страната. Тези цели са основата за установяване на ограниченията за запазване и се основават на научни знания и качествена информация за положението на съответната зона, типовете и естествените местообитания, предмет на запазване в нея, както и за главните въздействия и закани, които могат да им повлияят.

Заинтересованите страни могат да изпращат мнения, оферти, рекомендации и мнения в период до 22.02.2022 година на адреса на Министерството на околната среда и водите или по електронната поща.

Предоставянето за публично разискване на характерни и подробни природозащитни цели за предпазените зони от " Натура 2000 " е възприетият от Министерство на околната среда и водите метод в процеса на приемането им. Към момента общият брой на зоните, за които е предоставено създаването на характерни и подробни природозащитни цели, е 86. В развой на приемане са създадените характерни цели за 43 предпазени зони, от които към този момент 41 са препоръчани за публично разискване.

Документите са готови в сходство с утвърдената от министъра на околната среда и водите Концепция за създаване на характерни и подробни природозащитни цели на равнище предпазена зона за зони от екологичната мрежа " Натура 2000 ". Те са създадени съответно за всяка предпазена зона в осъществяване на насоките на Европейската комисия за реализиране на цялостно сходство с условията на Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и на Директива 2009/147/ЕО по отношение на опазването на дивите птици и са създадени съответно за всяка предпазена зона.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР