Все още не са ясни мотивите на бившия строителен работник

...
Все още не са ясни мотивите на бившия строителен работник
Коментари Харесай

Убиецът от Чикаго имал конфликти със съседи, стъпвали шумно

Все още не са ясни претекстовете на някогашния строителен служащ Кшищоф Марек, който простреля пет индивида, измежду които и трима българи, в Чикаго. Марек остава в ареста без право на гаранция след съвещание на съда в понеделник.

Той не приказва с проверяващите, заяви за BG VOICE полицейският представител на Министерство на вътрешните работи във Вашингтон Георги Овчаров, който беше командирован в Чикаго, с цел да координира случая.

“Открити са елементи в жилището на задържания, които могат да доведат до заключението, че е бил ментално неустойчив и има параноя за следене”, изясни Овчаров.

Арестуваният няма престъпни прояви в Съединени американски щати, само че от българското Министерство на вътрешните работи ще ревизират неговото минало в Европа – той е полски жител и е прекарал по-голяма част от живота си там.

По време на чуването в съда стана ясно, че Марек имал спорове с жителите на жилищния блок и бил залепил отвътре на входната врата на жилището си заплашителни бележки, сочещи, че възнамерява принуждение.

Бележките били написани на полски – родния език на Марек. На едната пишело: „ Никаква благосклонност. Помни какви мръсотии ти вършат, ти контролираш нещата, не те. Стига толкоз. Те би трябвало да платят за това “. На другата пишело: „ Утре. Никаква благосклонност, никакво неуместно съмнение. Помни кой си. Помни какво ти направиха (следва вулгарна дума). Те би трябвало да платят за това “.

Според представител на полицията, Марек се карал със съседите. Например, дамата, която живеела над него, го ядосвала, тъй като съгласно него стъпвала шумно по пода в жилището. Но не е имал кавги с българите.

“Не е имало допирни точки сред причинителя на закононарушението и българското семейство. Извършителят на закононарушението е бил затворен, необщителен човек, не е обичал да приказва, заради което нашите сънародниците не са имали контакт с него”, изясни генералният консул в Чикаго Иван Анчев. Той също на няколко пъти се среща с проверяващите служители на реда и фамилията на починалите.

На чуването в понеделник прокурорите са показали правосъден документ, в който асоциацията на живеещите в блока желала да изгони Марек, тъй като не плащал ипотеката си и други вноски. Като евентуална причина за постъпката му e финансов напън, на който може би е бил подложен в последните дни, защото е имал съществени финансови проблеми и заплаха да изгуби жилището си. Той е оповестил и банкрут.

Проблемите с Марек са почнали, откакто той е бил отхвърлен от поста на домоуправител на кооперацията, споделя комшия.

В понеделник от правосъдна медицина публично разпознава жертвите. Четиримата, убити в един от жилищата, са 43-годишната Цветанка Костадинова, 43-годишният ѝ брачен партньор Ивайло Попов, 61-годишният Дейвид Ханик и 65-годишната Искра Пурел Попова. Жената, която е била простреляна в главата, до момента в който се опитвала да избяга и по-късно е издъхнала от раните си, е 53-годишната Йоланта Тополска, от полски генезис.

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут също разяснява убийството в туитър. Тя написа, че макар че стрелбата е „ ужасяваща и съвсем необяснима, само че се случва прекомерно постоянно – не просто тук, само че и в цялата страна “. Престрелките в Чикаго от началото на годината са над 2200, което е с към 200 по-малко от същия интервал на 2018-а.

Ивайло Попов живее от близо 20 години в Чикаго. Цветанка Костадинова пристигнала в Чикаго след сватбата си с Ивайло преди към две години, откакто в България се среща и влюбва в Иво. Двамата се женят. Това е втори опит за обич за двамата след предходни разводи.

От предходен брак Ивайло има щерка в тийнейджърска възраст, която също живее в Чикаго.
Цветанка има наследник, който също живеел в жилището, където е осъществено закононарушението и се разминава на косъм със гибелта, тъй като закъснява за фамилната вечеря.

През последната една година Цветанка е работила като преподавател в детската градина „ Стелина “, а преди този момент в неделното учебно заведение „ Джон Атанасов “. Жената е трябвало да бъде на работа в понеделник сутринта. Директорката Стела Калайкова не знае по какъв начин ще изясни на децата, че тяхната учителка към този момент я няма. Тя споделя, че и децата, и родителите доста са обичали Цветанка.

„ Загубата на подобен човек по такава нелепа причина за мен е ужасна покруса. Случва се доста постоянно, само че нямам пояснение за какво се случва. И малко трудно… не знам какъв брой време в този момент ще ни отнеме, с цел да може да асимилираме тази информация. До последно се надявах, че може би не е правилно “, споделя Калайкова.

„ Не мога да го преживея в този момент, че това може да се случи на подобен младеж, който е пристигнал да си търси любовта в тази страна. Нов живот, да построи друго семейство и да загине по този извънредно безразсъден метод по причина на някакви психопати, които живеят към нас и никой не ги вижда “, прибавя още тя.

Ивайло е работил в сервиз за промяна на автомобилни стъкла. Той и майка му Искра са от Габрово, а Цвети от София. Ивайло е с двойно поданство – българско и американско, а приятелката му – със зелена карта.

Припомняме, че в събота вечерта Ивайло Попов и неговата брачна половинка Цветанка поканили майката на Иво Искра и нейния другар Дейвид на вечеря в жилището им на W Irving Park Rd. в Чикаго. Никой не подозирал, че празничният мотив ще се трансформира във съдбовна покруса.

На вечерята трябвало да участва и синът на Цвети от предходен брак. Той обаче просрочен. Когато стигнал до блока, чул изстрели. Той разкрил фамилията си убито от упор, до момента в който седели на масата.

“Чухме пет изстрела. Излязохме и видяхме, че има мъртвец на терасата, и моя племенник се обади на полицията”, споделя Янка Гогова, която живее отстреща.

Тя вижда Данаил да излиза от жилището, само че никой различен от фамилията. Пристига полиция. Те намират още една простреляна жена на третия етаж. Тя умира по-късно в болничното заведение. Арестуват мъж – различен комшия.

След стрелбата той оставил револвера на масичка в своето жилище, излязъл на открито и споделил на пристигналите служители на реда: „ Мисля, че търсите мен. Аз го направих “, стана ясно в съда.

Властите идентифицираха обвинения като Кшищоф Марек – на 66 години, някогашен строителен служащ, който от 15 години живее в постройката и даже е бил неин домоуправител.

“Когато той влезнал в жилището на съседите си, четиримата души вечеряли. Все още не знаем за какво, само че мъжът почнал да стреля и умъртвил четиримата”, сподели Антъни Рико, зам.-шеф на полицията в Чикаго.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР