Все още не са открити нападателите на културно-информационния център в

...
Все още не са открити нападателите на културно-информационния център в
Коментари Харесай

Първо в Lupa.bg: Кой поръча взлома на информационния център в Скопие?

Все още не са открити нападателите на културно-информационния център в Скопие. А проникването в клуба е станало посредством дупка в стената, което е лишило най-малко няколко минути, с цел да бъдат вандалите снимани от камерите в региона. Това съобщи пред Lupa.bg председателят на фондация " Македония " Виктор Стоянов. 



" Възможно е нападението да е поръчково, тъй като е взет един екран, а вътре е имало доста повече техника. Очевидно този щурм е поради положителната работа на културния център - той работи всекидневно, а всяка седмица има грандиозни културни събития. Съвсем скоро Софийската филхармония бе в Скопие под палката на министъра ни на културата Найден Тодоров и това бе проведено от същия културен център ", разяснява Стоянов.

По думите му държавното управление на Ковачевски най-вероятно осъзнава, че няма да може да извърши критериите за започване на договаряния и към този момент е в предизборна акция, т.е. готвят се удари по българите. Такива са възбраната на двете български сдружения. Не е изключено също кръгове в страната, които желаят страната да не влезне в Европейски Съюз да вършат сходни офанзиви, с цел да саботират еврочленството. 

" Трябва да знаем, че във всеки един момент от своето битие Северна Македония  редовно работи против българската просвета и проявяване. Това ще рече, че страната публично ще продължи да се отнася унищожително към българската просвета и общественост, без значение дали ще стартира договаряния за Европейски Съюз, или не. Именно по тази причина считам, че отговорните за разбиването на осведомителния център в Скопие, няма да бъдат открити ", сподели още Виктор Стоянов.

На 16 март непознати лица бяха проникнали в пространствата на Българския културно-информационен център в Скопие. Нанесени са материални вреди, по първични оценки и след осъществени оперативно-следствени дейности от полицията, е открита неналичието на част от компютърната техника в центъра. По централната фасада на пространствата няма провали.

„ Независимо от мотивацията на причинителите, закононарушението е посягане против самата българска страна, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за разкриване на Културно-информационните центрове от 2003 година, двете страни са поели ангажимент да подсигуряват естественото действие на културно-информационните центрове в двете столици ”, реагираха от Министерството на външните работи на България.

Новото помещение на Българския културно-информационен център в Скопие беше публично намерено на 25 ноември 2022 година в наличието на министрите на културата на България и Северна Македония.

Центърът е основан през 2006 година вследствие на конвенция сред държавните управления на Република България и Република Македония от 18 април 2003 година

 

 

 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР