Все още не е замирисало на Студена война, но аз

...
Все още не е замирисало на Студена война, но аз
Коментари Харесай

Валентин Вацев: Влизаме в нова Студена война

Все още не е замирисало на Студена война, само че аз чакам през годината, която неотдавна стартира, тя да се разгърне, т.е. да дойдат налице предпоставките това да се случи, предвижда пред „ Фокус “ геополитическият анализатор Валентин Вацев.
„ Причините на Студената война въпреки всичко са там някъде, те се носят сред двете полушария. И въпреки че до момента публицистите през предходната година непрестанно говореха за Студена война - тя е на път едвам в този момент да се осъществя.
Работата е там, че към този момент работи класическата стратегическа формула на американската Демократическа партия, че основният съперник, който съставлява действителна опасност за американското великолепие и господство – това е Китай, Русия би трябвало да бъде употребена против Китай, като за тази цел на първо място Русия би трябвало да бъде демократизирана.
На процедура в нашите условия през днешния ден в Белия дом схващат под демократизация на Русия махането на Путин. Според мен това е действителната причина по този начин внезапно да се втвърди тона както на самия президент Путин, по този начин и – доста изненадващо – на съветския външен министър Лавров, който напълно до неотдавна беше един спокоен, балансиран, избягващ твърдите формулировки министър. Т.е. ние сме в действителност в нова обстановка и има смисъл да проследим кои са главните белези на тази обстановка, да забележим от какви съставки ще се състои новата Студена война “, аргументира се анализаторът.
Той обосновава три нужди, които са съставките на тази Студена война.
„ Първата съставна част, това е радикалното и дефинитивно сатанизиране на съперника. Това не е изцяло готово, само че през тази година това ще бъде приключено. Втората съставна част е икономическа изолираност на набелязания съперник. За това се работи по пътя на глобите.
И при първата Студена война икономическата изолираност не можа да се реализира 100%, само че беше много развита. Тази година, която тече, също ще означи много наказания против Русия. И третата, най-важна съставна част, за която вие доскоро споменахте, това е, че с цел да има същинска Студена война, двете страни би трябвало да минат през ужаса на една заплаха от огромен въоръжен спор и да не го разрешат. Карибският кризис беше точно това – двете страни, изправени една против друга, се колебаеха в границите на няколко дни, мислеха по какъв начин да решат казуса и най-после го взеха решение със здрави нерви и с ясна мисъл.
Сега е забавно къде може да има такива съставки по света и аз мога да ви кажа, че аз съм ги наброил чак шест: три в Източнокитайско море – става дума за островите Сенкаку, които са и китайски, и японски, съгласно Китай и Япония, и там Китай в действителност може да даде мотив за Студена война. Второ, това са събитията в Бирма, защото Бирма е в горната част на Малакския проток, където минава сънната артерия на китайския петролен превоз. Там се точат безкрайните кервани с танкери, с които Китай се зарежда, той зарежда своите потребности за нефт. И опитът да се приключи това придвижване в действителност може да сътвори извънредно напрегната военна обстановка. Третото, несъмнено, това са процесите в Тайванския проток, където неотдавна научихме, че са правени военни учения от китайски, само че и от американски бойни кораби. Това е третата невралгична точка в Далечния Изток.
Нас повече би трябвало да ни интересуват трите точки, които са наоколо до нас. Едната е в Сирия, със междинна степен на възможност. Втората е в Калининград, с възможност над междинна – там в действителност е допустимо да стартира въоръжен спор всеки миг.
И третата точка, която е най-вероятна, за което би трябвало да приказваме с паника и безпокойствие – аз най-малко по този начин приказвам – това са събитията в Украйна.
Украинският министър-председател и украинският президент непрестанно повтарят през миналия месец, че Украйна повече няма сили и няма благоприятни условия да поддържа Минските съглашения. Нарушаването на Минските съглашения значи война... Там няма нищо изключително, просто войната сред Украйна и Русия беше почнала де факто и с обезверени старания двете страни съумяха да се договорят по няколко точки, които в действителност взети дружно съставляват единствено съглашение за преустановяване на огъня. И в случай че през днешния ден Украйна не е подготвена да съблюдава това съглашение, както чуваме безусловно всеки ден през последните две седмици, това значи просто, че Русия към този момент е подготвена със своите средства за туширане на казуса. Това би било извънредно, несъмнено. Поради това смятам, че страдат хора. Но би трябвало да ви припомня, че Украйна не е чак толкоз надалеч и от България – единствено една Румъния и една Молдова ни разделят. Имаме общ изход на едно море, на нашето море, тъй че това към този момент ни визира и директно като балканска страна.
За мен спорът, който евентуално ще се разгърне в идващите пролетни месеци в Украйна, към Донецк и Луганск, ще изиграе ролята на онази остра обстановка в Карибския кризис, която даде началото на разпоредбите на Студената войнa. Аз чакам ролята на Карибския кризис да бъде горещата фаза на спора сред Украйна и Донецк и Луганск и с присъединяване, несъмнено, на Русия ", разяснява Валентин Вацев. Запита дали тази обстановка крие риск за България и Балканите, анализаторът изясни:
"Ние не сме тъкмо гранична зона. Ние ще бъдем втора линия на спора. Това ми дава съображение за някакво успокоение, само че тук има една по-дълбока причина за безпокойствие. Работата е там, че безусловно нито един балкански режим – мога да ги изброя всичките, само че няма потребност явно – не е подготвен да живее в изискванията на Студена война. Всичките режими – и гръцкият, и сръбският, и македонският, и българският, несъмнено, и румънският, и даже турският, са се формирали и са набрали своята политическа просвета и опит в други условия. Нито гръцкото управление, нито българското, нито сръбското ще могат доста дълго време да бъдат на равнището на условията на Студената война, която се разпростира тази година. Като образец мога да дам тук режимът на Бойко Борисов. Те не са подготвени да поддържат връзка с Великите сили на нивото на условията, които обстановката „ Студена война “ слага пред режимите на Балканите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР