Все още не е ясно какво точно е убило Стефан.

...
Все още не е ясно какво точно е убило Стефан.
Коментари Харесай

168 часа: Последните думи на починалото дете от Кардам: Дядо, изведи ме навън да видя баба, защото ще умра

Все още не е ясно какво тъкмо е умъртвило Стефан. Аутопсията не демонстрира забележима причина, а версията за хранително натравяне е отхвърлена

“Може да е грях, само че аз се колебая в лекарска неточност. Инжекцията го умори ”, споделя баба му Стоянка

“Преди да почине, лежеше и му беше топло. Хвана ми ръцете и издъхна ”, споделя тя

11 дни след гибелта на 9-годишния Стефан от Кардам институциите към момента не могат да открият от какво тъкмо е умрял.

Хипотезите са разнообразни - от хранително отравяне през самоубийство до зараза или тежки метали.

Нито една от тях обаче не се оказа вярна, защото прокуратурата ги отхвърли. По-странното в тази ситуация е, че магистратите към момента не дават съответна информация по въпроса. Според районния прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева при аутопсията на детето не са открити забележими аргументи или увреждания на вътрешните органи, довели до гибелта. За " 168 часа " тя съобщи, че на този стадий са предоставени резултати от проучванията на храните от Агенцията по сигурност на храните. " От тях излиза наяве, че

не се касае за хранително отравяне

- аргументира се Чанева. - До даване на заключенията по назначените експертизи не може да се твърди, че е ясна повода за гибелта на детето, нито че има връзка сред случаите с потърпевшите деца в фамилията. Очакват се резултати в най-скоро време. Както беше обявено и по-рано, изцяло е отхвърлена първичната работна версия на следствието за склоняване към самоубийство. "

В хода на следствието са осъществени два огледа на дома на фамилията с 6-те деца и са конфискувани храни и питиета, които малчуганите последно са консумирали. Стана ясно, че не са открити медикаменти, опаковки или някакви отровни субстанции. Запечатан за инспекция бе и магазинът, от който са пазарували бабата и дядото. При него евентуално не е намерено нищо неправилно, защото обектът още веднъж отвори порти. Столът в учебното заведение, в което учат потърпевшите, също е проучен от Областната дирекция по сигурност на храните в Добрич. За " 168 часа " от БАБХ обявиха, че са осъществени всички инспекции, а резултатите са изпратени до прокуратурата в Генерал Тошево. " При съществуване на смъртен случай всички данни отиват при магистратите и ние нямаме право да разясняваме взетите проби ", допълниха оттова.

Детски лекари също отхвърлят хранителното натравяне като причина за гибелта. Те

опровергаха и версията за токсиинфекциозен синдром

въз основата на вирус или бактерия. Според тях той не протича по подобен метод, а е съпроводен с нараснала температура. На детето обаче не са му направени проучвания, с цел да се потвърди сходно положение.

Пред " 168 часа " експерт отхвърли и версията за тежките метали.

" Няма по какъв начин да е глътнало живак да вземем за пример и това да е довело до гибелта - изяснява осведомен със случая доктор, решил да резервира анонимност. - Този метал работи постепенно и минава време, до момента в който настъпи съдбовен край. Затова

няма по какъв начин да е отровено с тежък метал. "

Тази теза изцяло поддържа и думите на фамилията, съгласно които Стефан не е приемал нищо токсично.

" Токсикологичният разбор на внука ми не сподели нищо - споделя пред " 168 часа " баба му Стоянка. - Чакаме другите проучвания да дойдат от София. От прокуратурата се пробваха да ни упрекват, че сме си отровили детето. Как е допустимо, в случай че аз го отглеждах, откогато бе навършил годинка. Бяха задържали брачна половинка ми в полицията, само че го пуснаха. Казвали му, че е палач, и доста са го тормозели. Не знам от кое място ни сполетя тази пакост. Ако беше от храната, както споделяха, всичките трябваше да сме в това положение, а освен три от децата. "

Както стана ясно от майката на 6-те малчугани Росица Маринова, ден преди да почине Стефан (26 октомври), те са обядвали фасул, хапнали по една вафла и пили по чаша безалкохолно " Ябълка ". Вечеряли пържен колбас с млечна салата и отново яли вафла и пили газираната напитка.

" През целия ден в събота Стефчо беше радостен и си играеше с батко си - добавя бабата Стоянка. - В петък беше на учебно заведение и също бе с приповдигнато въодушевление. Закачаше ме непрекъснато и ми повтаряше, че ме обича. Обясняваше, че желае да стане служител на реда. Питах брат му дали нещо се е оплаквал от болки, само че той сподели, че не е. "

На 26 октомври през нощта обаче в 0,45 часа дядото на децата се буди и вижда, че Стефан и две от сестрите му повръщат. Помислил, че е някакъв вирус, и решил да изчака до сутринта, с цел да види дали положението им ще се усъвършенства.

На идващия ден обаче децата били със същото неразположение и дядото повикал Спешна помощ. Съпругата и щерка му били в комисията за избор на кмет на селото и той трябвало да се оправя самичък с сериозната обстановка.

Дежурният доктор сложил инжекции срещу повръщане,

защото признаците показвали хранително неразположение, дал директиви и си тръгнал.

Вместо препаратът да усъвършенства положението на пациентите обаче, те се влошили още повече, като най-зле изглеждал 9-годишният Стефан.

" Тогава дребният споделил на брачна половинка ми: " Дядо, изведи ме на открито, с цел да видя дали баба си идва, тъй като ще умра " - споделя през сълзи Стоянка. - Чакал ме е да се прибера. Аз малко по-късно се върнах вкъщи. Когато видях Стефчо, той лежеше, увит с одеяло. Беше облечен с алена блузка с пай ръкав и ми сподели, че му е топло. Посъветвах го да си отвие крачетата. След това погледна към стената, обърна се към мен, даде си ръчичките в моите и умря. "

Семейството не може да си изясни повода за кончината на детето, само че бабата се съмнява в дежурния доктор.

" Сега си мисля дали Стефчо не е вдигнал висока температура, да е направил вътрешна зараза и

инжекцията да го е довършила

- изяснява Стоянка. - Въпреки че той не боледуваше постоянно. Последно леко настина при започване на годината през март. Говорих с доктори, които считат, че това лекарство, което му е бито, е мощно и може да убие даже огромен човек. Може да е грях да мисля, че е лекарска неточност, само че не знам каква друга е повода. "

Според детския анестезиолог реаниматор доктор Благомир Здравков от " Пирогов " инжекцията, сложена на Стефан, е препарат, който има нежелани лекарствени реакции върху нервната сиситема, само че единствено когато е в токсични дози. " А тук би трябвало инжекцията да е съобразена с килограмите на детето и е малко евентуално тя да е довела до гибелта ", показа пред Би Ти Ви той.

В каквато и доза да е било лекарството обаче, то не е помогнало на Стефан. След като той издъхва, ужасът не стопира. Семейството още веднъж позвънява на Бърза помощ, тъй като 11-годишната му сестра също била в тежко положение.

" Когато видях лекаря, който им сложи инжекции, започнах да му се карам - спомня си Стоянка. - Защо не ги е отвел в болничното заведение откакто и трите са повръщали. Той ми сподели, че от 40 година е доктор и това е първата му неточност. Досега не бил имал подобен случай и по тази причина по този начин решил. От едно повръщане не се умирало, само че не щеш ли се. "

Въпреки свадата момичето в най-тежко положение е превозено и признато по неотложност в Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Добрич. Установено е, че имала учестена сърдечна активност и хипотония (ниско кръвно налягане - бел. ред.). След това е преместена в УМБАЛ " Св. Марина " във Варна, където малко по-късно одобряват и една от сестрите й, на 7 години. И двете били със признаци на повръщане, коремна болежка и неразположение.

Доскоро лекарите в болничното заведение се бореха за живота на 11-годишното момиче, само че към този момент е вън от заплаха и се възвръща. На 1 ноември то бе изведено от реанимация.

" И при двете девойки, настанени в болничното заведение във Варна, всичко е наред - изяснява бабата. - В понеделник на 7-годишната, която беше по-добре, й махнаха абоката, а на тази, която беше с заплаха за живота, едното лекарство са й го спрели. Все още има маркучи по себе си, само че е добре. Водим видеоразговори с тях по месинджър и ги виждам всеки ден. Възстановяват се, само че ще останат за наблюдаване до идната седмица. И другите 3 деца - на 4 година, на 6 година и баткото, на 13 година, са в положително положение, макар че на погребението на Стефан с предписание от прокуратурата ги взеха и ги откараха в болничното заведение в Добрич.

Направиха им проучвания, които не демонстрираха нищо обезпокоително

Изписахме ги на 4 ноември. "

От вторник по-малките тръгнали на детска градина, а най-голямото дете решило да види сестрите си във Варна.

Междувременно хората от Кардам започнаха да подаряват мебели, облекла и всичко, което е належащо на многодетното семейство.

" Те живеят оскъдно, само че майката, бабата и дядото се грижат за децата - показа пред " 168 часа " кметът на Кардам Георги Николов. - Малките постоянно са чистички, изпрани и нахранени. Ходят постоянно на учебно заведение и детска градина. Говорих със чиновниците в магазина, откъдето те пазарят, и ми споделиха, че постоянно са вземали количества храна, т.е. децата не са държани гладни. Не са ги оставяли на един самун, а са им купували кашкавал, колбас и други артикули. Домът им в действителност не наподобява добре, само че тук е по този начин всяка втора къща. Беднотия, това е България. Нямат пари да си разрешат някакъв ремонт, само че най-малко дограмата им е заменена. Хората им оказват помощ с каквото могат. За жал, с 6 деца у нас бедстваш. Чудиш се по какъв начин да ги отгледаш, изхраниш, изучиш. "

Положението на фамилията става в действителност мъчно, когато предходната година задържат бащата на 6-те деца за ликвидиране след побой, а малко по-късно го упрекват и в обезчестяване. Лепват му първо 4, а по-късно още 8 години затвор.

" Той евентуално не знае, че детето му е умряло

- споделя Стоянка. - Вижте, може да сме небогати, само че тези деца са ни подарък от Бога. Родени са през 2 години. Това е благополучие. Много се засегнах, когато видях, че са написали, че внучетата ми са бъркали в контейнери. Може аз и брачният партньор ми да не ядем, само че те ще бъдат нахранени. Научила съм ги, че като нямаме опция, постни манджи ще ядем, само че гладни няма да останем. Затова декларирам, че моите деца не бъркат в кофите за отпадък. Каквото изкарам го давам на тях, с цел да не крадат. Стефчо да вземем за пример обичаше тетрадки и му купувах, когато мога. Обичаше и кебапчета. По 3-4 торби вземах от магазина, с цел да ги нахраня. Никога не съм ги оставяла мръсни да вървят на учебно заведение. Всичко им пера. Нямаме условия за бяня и ги къпех в корито. Хората ми се смееха, само че значимото е, че децата вървят чисти на учебно заведение и детска градина. Защо ни сполетя тази пакост, не знам. Дадоха ми еднократна помощ от 375 лева, само че аз не преставам да работя, с цел да не ни ги вземат от обществените. "

Въпреки цялата помощ от хората и от страната фамилията желае да разбере какво тъкмо е умъртвило 9-годишния Стефан и чака констатациите на прокуратурата в Генерал Тошево. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР