Все още не е ясно дали Пекин ще изпълни някои

...
Все още не е ясно дали Пекин ще изпълни някои
Коментари Харесай

САЩ и Китай са на път да подпишат първата фаза от търговската сделка

Все още не е ясно дали Пекин ще извърши някои задължения.
Съединени американски щати и Китай охладиха комерсиалната война, която водят от близо две години, откакто в петък оповестиха съглашение " фаза първа " – Вашингтон ще понижи някои мита в подмяна на това Пекин ще усили покупките на американски селскостопански артикули и други артикули, оповестява Reuters.

Взаимни обещания

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китай се е съгласил през идващите две години да усили най-малко с 200 милиарда $ вноса от Съединени американски щати на артикули и услуги над сумата от 2017 година, заяви комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтайзър. Ако поетият ангажимент бъде изпълнен, това ще е голям скок на американския експорт за Китай. Пекин е внесъл артикули за 130 милиарда $ от Съединени американски щати през 2017 година, преди да стартира комерсиалната война, и е платил 56 милиарда $ за услуги, демонстрират данните на Бюрото за стопански разбор на Съединени американски щати.

В подмяна Съединени американски щати няма да усилят митата за китайски артикули за 160 милиарда $, които трябваше да влязат в действие на 15 декември, и да понижат други. Търговският представител на Съединени американски щати заяви, че Пекин е заречен да купи селскостопански артикули за 40 милиарда $, макар че Белия дом щял да направи всичко допустимо покупко-продажбите да са за 50 милиарда $, както упорства американският президент.

Споразумението от 86 страници би трябвало да бъде подписано през първата седмица на януари във Вашингтон. През октомври двете страни също оповестиха, че са постигнали договореност и трябваше да подпишат съглашението през ноември, само че това по този начин и не стана.

" Съгласихме се на доста огромна договорка за първата фаза с Китай ", туитна американският президент Доналд Тръмп.
Робърт Лайтайзър, който е един от водещите договарящи с Китай, сподели обаче, че към момента има песимизъм дали Пекин ще извърши някои задължения. Според него съглашението ще бъде подписано във Вашингтон по време на среща на равнище министри, на която няма да вземат участие президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

Запазване на митата

Службата на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати заяви, че ще бъдат непокътнати митата от 25% върху китайски импорт на стойност към 250 милиарда $. Съединени американски щати са се съгласили също по този начин да понижат митата върху артикули на стойност 120 милиарда $ на 7.5% по отношение на сегашните 15%. Понижението ще влезе в действие 30 дни след подписването на съглашението.

Тръмп разгласи, че втората фаза от договарянията ще стартира неотложно, а Лайтайзър удостовери, че те няма да останат за след президентските избори в Съединени американски щати през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР