Все още много хора обвързват термините равноденствие и слънцестоене. Но

...
Все още много хора обвързват термините равноденствие и слънцестоене. Но
Коментари Харесай

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Все още доста хора обвързват термините равноденствие и слънцестоене. Но какво в действителност е слънцестоене и какво е равноденствие? Ето какво споделя науката.  

Равноденствие

Равноденствията настъпват през март и септември и са времето, когато Слънцето е тъкмо над екватора по обяд. В Северното полукълбо това значи началото на пролетта през март, а в Южното полукълбо бележи началото на есента. 
Мартенското равноденствие постоянно се назовава пролетно равноденствие. Терминът „ равноденствие “ идва от латинските думи „ aequus “ (равен) и „ nox “ (нощ), което значи идентична нощ. Тъй като оста на Земята е наклонена и нашата ориентировка към Слънцето се трансформира през годината, идва миг, когато дължините на дните са почти идентични, защото Слънцето е на небесния екватор. Това дава почти по 12 часа дневна светлина и нощ според от дистанцията ви от екватора.

Слънцестоене

Слънцестоенето се случва също два пъти в годината: зимно слънцестоене и лятно слънцестоене. Според Метеорологичната работа последното се случва към 21 юни в Северното полукълбо, до момента в който зимното слънцестоене е към 21 декември.
При лятното слънцестоене нашата звезда доближава най-високата си точка на небосклона за годината, а при зимното слънцестоене – най-ниската. Тогава пътят на Слънцето е най-отдалечен на север или на юг от екватора, написа Britannica и полюсите на планетата ни са или извънредно наклонени към, или надалеч от Слънцето. 
Ъгълът на Земята по отношение на нейната ос, който е почти 23,5 градуса, играе значима роля в слънцестоенето. По време на лятното слънцестоене Северното полукълбо е наклонено към Слънцето, което дава повече часове слънчева светлина на някои места, като Арктическия кръг, където може да има цели 24 часа слънчева светлина. Това води до концепцията, че зимното слънцестоене е най-късият ден в годината, а лятното слънцестоене е най-дългият ден в годината.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР