Все още има възможност Швеция да стане член на НАТО

...
Все още има възможност Швеция да стане член на НАТО
Коментари Харесай

Все още има шанс Швеция да стане член на НАТО следващата седмица, смята Столтенберг

Все още има опция Швеция да стане член на НАТО преди срещата на върха във Вилнюс идната седмица, сподели генералният секретар Йенс Столтенберг в четвъртък (6 юли) в опит да се преодолеят, блокиращи кандидатурата на Стокхолм за участие, съобщи.

" Абсолютно допустимо е да има позитивно решение на срещата във Вилнюс " за присъединението на Швеция, сподели Столтенберг в четвъртък.

Думите му пристигнаха след тристранна среща, извършена в Брюксел с присъединяване на висши представители от Турция, Швеция и Финландия, в това число външни министри.

Разговорите, които не се организират постоянно, започнаха преди година, откакто трите страни подписаха меморандум за съгласие, с цел да се оправят с опасенията на Анкара към ограниченията на Швеция и Финландия против тероризма, преди те да влязат в НАТО.

Швеция и Финландия аплайваха за влизане в НАТО дружно предходната пролет, откакто Русия стартира пълномащабна война против Украйна. Финландия публично стана част от Алианса.
След по-малко от седмица водачите на страните членки на НАТО ще се съберат в литовската столица Вилнюс, където Швеция ще взе участие като " посетител ", а не като пълновръстен член, защото към момента чака зелена светлина от Турция и Унгария.

Шведският министър председател Улф Кристершон и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат още веднъж във Вилнюс в понеделник (10 юли), сподели още Столтенберг.

Няма какво друго да се направи

Според Столтенберг всички се са се съгласили, " че сме постигнали добър прогрес " и че " всички желаеме да приключим този развой допустимо най-скоро ".

Но макар напъните на Швеция и многочислените апели от членове на НАТО, Анкара не отстъпва от позицията си.

" Очакваме и работим за позитивно решение идната седмица (), само че това е решение на Турция в последна сметка ", съобщи шведският външен министър Тобиас Билстрьом пред кореспонденти след срещата.

 Как подводниците на Швеция биха помогнали на НАТО Как подводниците на Швеция биха помогнали на НАТО

" Не виждаме какво друго можем да създадем ", означи Билстрьом. " Изпълнихме всичките си задължения ", настоя той.

" Бях явен, че Швеция е изпълнила уговорките, които е поела според тристранния меморандум ", уточни и Столтенберг пред кореспонденти. " Сега е време Швеция да се причисли към алианса ", добави той.

" Швеция промени конституцията си и вкара, отстрани рестриктивните мерки върху износа на оръжия за Турция и ускори съдействието за битка с тероризма, ", добави Столтенберг.

Новият закон за битка с тероризма на Стокхолм влезе в действие на 1 юни, което беше възприето от доста дипломати от НАТО като последната нужна стъпка, с цел да може Анкара да даде зелена светлина.

Натиск върху Анкара и Будапеща

Откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше определен за нов мандат предишния месец, членовете на НАТО ускоряват натиска върху него да даде зелена светлина на Швеция преди срещата на върха идващия месец.

Не е ясно по какъв начин Швеция ще може да се причисли публично след по-малко от седмица.

Будапеща също отсрочва даването на поддръжката си на Стокхолм. Унгарският парламент би трябвало да ратифицира документите за присъединение според процедурата, само че към този момент е във почивка и няма да се събере

 Орбан уверил шведския министър председател, че няма да бави ратификацията на участието в НАТО Орбан уверил шведския министър председател, че няма да бави ратификацията на участието в НАТО

" Няма задоволително време " както за Унгария, по този начин и за Турция да ратифицират участието на Швеция в НАТО преди срещата на върха, сподели президентът на Финландия Саули Ниниисто в неделя (2 юли), като също загатна за ваканцията.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че " чака с неспокойствие участието (на Швеция) " в НАТО в сряда, когато Кристершон посети Вашингтон.

Швеция не би трябвало да основава опасности

Наложително е страните, които желаят да се причислят към НАТО, да заемат твърда позиция в битката против тероризма, посочи турският външен министър Хакан Фидан след вчерашната среща, съобщи турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, представена от Българска телеграфна агенция.

Швеция предприе стъпки във връзка с законодателните промени, само че те би трябвало да имат и практическо приложение, добави Фидан.

" НАТО е боен алианс и една от задачите му е битката с тероризма. Трябва да отбележим, че силите за сигурност в Швеция не могат да основат ефикасен механизъм за попречване на провокации ", сподели турският външен министър.

" Швеция не би трябвало да основава опасности, а да способства за битката с тероризма в границите на НАТО. Турция би трябвало да знае, че Швеция ще бъде благонадежден сътрудник ", означи Фидан.

Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, считани за терористи от турските управляващи. Ситуацията се усложнява още повече след проявата предходната седмица, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана. освен в Турция, а и в доста други мюсюлмански страни.

Изгарянето на Корана

Шведският министър на правораздаването Гюнар Стрьомер разяснява пред ежедневника " Афтонбладет ", представен от " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция, че шведското държавно управление обмисля дали може да разгласи изгарянето на Корана или други свещени книги за незаконно, откакто неотдавнашни сходни произшествия се отразиха на сигурността на страната.

Иракски мигрант в Швеция изгори Корана пред джамия в Стокхолм предходната седмица, провокирайки гневната реакция на мюсюлманския свят и наказание от страна на папа Франциск. Шведските служби за сигурност споделиха, че сходни дейности са засегнали сигурността на страната.

Местната полиция отхвърли по-рано тази година да даде позволение за няколко митинга, които трябваше да включват изгаряне на Корана, базирайки се на съображения, свързани със сигурността, само че съдилища са отменили полицейските постановления с претекста, че сходни дейности са предпазени от прекомерно демократичните шведски закони за свободата на словото.
Шведският министър на правораздаването сподели, че държавното управление проучва обстановката и това дали законите би трябвало да бъдат изменени.

" Трябва да се запитаме дали сегашната правна уредба е добра и дали имаме съображение да я преосмислим ", сподели Стрьомер пред " Афтонбладет ".

Министърът добави, че Швеция се е трансформирала в " предпочитана цел " за офанзиви. " Можем да забележим, че изгарянето на Корана предходната седмица сътвори закани за вътрешната ни сигурност ", добави той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР