Все още има свободни места за екология и зооинженерство. Това

...
Все още има свободни места за екология и зооинженерство. Това
Коментари Харесай

Расте броят на кандидатите в агрономическите специалности

Все още има свободни места за екология и зооинженерство. Това съобщи за Дир. бг ректорът на Аграрния университет проф. доктор Христина Янчева.

Расте броят на претендентите в агрономическите специалности и растителна отбрана, може би тъй като те са в предпочитаните посоки, по които Аграрният университет е преди всичко в страната по рейтинговата система на висшите учебни заведения. В Аграрно инженерство още на първо класиране местата бяха запълнени както в постоянно, по този начин и в задочно образование. Може би това се дължи на обстоятелството, че работим доста ползотворно с немски, съветски и белоруски компании за селскостопанска техника, които подкрепят образованието на нашите ученици посредством изнасяне на лекции, демонстрации на най-модерната земеделска техника и технологии пред студентите, разясни проф. Янчева.

Университетът има неповторима лична база. Разполагаме с над 200 хектара учебно-опитна и пробна база, в която студентите могат да видят всичко, което се отглежда в България.

Макар че към момента младежите избират специалностите стопанска система, туризъм, бизнес администрация, студентите, които идват да учат при нас, са мощно стимулирани, огромна част от тях са деца на фермери или идват от професионалните гимназии.

Преди дни открихме съвременна лаборатория за научни проучвания, която бе реновирана от димитровградска компания, наш дълготраен сътрудник. Лабораторията е част от Акредитирания лабораторен комплекс, където се вършат разбори на всички типове растителни материали, почви, торове. Магистри и докторанти също имат достъп до тази лаборатория за извеждане на научни опити и разбори, похвали се проф. Янчева.

Надяваме се и в идващите години студентите, които образоваме, да бъдат стимулирани за реализация в аграрния бранш. Нашите дипломи се ценят и в чужбина, някогашните ни ученици работят по целия свят – имаме мениджъри в Европа, Азия, Африка и Съединени американски щати. Ежегодно университета приключват по към 20 студенти от Гърция, а сега образоваме монголски и украински студенти.

Младите хора, които приключват при нас, има къде да се осъществят и в България. Нашият Кариерен център всекидневно разгласява разгласи за агрономи, огромна част от които за Североизточна България. Големите компании, които работят с торове и препарати, както и със селскостопанска техника, употребяват нашите фрагменти. Така че, който желае да работи, може да откри реализация.

Миналата година наш студент стартира работа на висока позиция в BASF, преди да е получил дипломата си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР