Все още има шанс до януари 2024 г. България да

...
Все още има шанс до януари 2024 г. България да
Коментари Харесай

Хампарцумян: Българите не трябва да се страхуват от влизането в еврозоната

Все още има късмет до януари 2024 година България да влезе в еврозоната. Такова мнение изрази в студиото на „ Събуди се " банкерът Левон Хампарцумян. По думите му българите не би трябвало да се опасяват от приемането на еврото. И добави, че хората в страните, които са в еврозоната, живеят по-добре.

„ Възможно е да приемем еврото до 2024 година, в случай че има политическа мотивация. Виждам я в някои хора, да вземем за пример във вицепремиера Пеканов. Той прави всичко по силите си ", счита банкерът.

Хампарцумян съобщи, че от години цените у нас порастват, само че през 2022 година скокът е по-рязък. „ Дано и продуктите да стават по-качествени с нарастването. Най-висок е скокът на цените при базовите артикули, които всички употребяваме. Има много прогнози, че следващата година инфлацията ще спадне и нещата ще се възстановяват постепенно. Освен това, има и сезонност в цените. Нормално е януари и февруари пресните зеленчуци да бъдат по-скъпи, в сравнение с юни и юли. Търговците подвигат цените до такава степен, докъдето клиентите към момента купуват ", разясни банкерът.

Според него има и редица други фактори, с изключение на войната в Украйна и последствията от Коронавирус рецесията, за високите цени.

„ Трябват нови енергийни политики. Модерната страна може да контролира нормите, само че да приказва за ценообразуване с веригите ще бъде едно пиарско мероприятие, което няма да е дейно ", заключи Хампарцумян.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР