Все още има държавни институции с недостъпна среда за хора

...
Все още има държавни институции с недостъпна среда за хора
Коментари Харесай

Недостъпни държавни офиси: Как се справят хората в неравностойно положение?

Все още има държавни институции с недостъпна среда за хора в неравностойно състояние.

Последните години животът на Милена минава сред България и Франция, където работи като интериорен дизайнер. При едно от прибиранията си в родния Разлог, тя посещава офисите на Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите в града, които се намират във висока постройка, без асансьор или преносима рампа. И на процедура са недостъпни за хора в неравностойно състояние.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Толкова години работа в архитектурни и интериорни студиа. Това е първото нещо, което един архитект прави. Национален осигурителен институт се намира на 6-тия етаж, което е доста висок етаж, като се има поради, че главната част от посетителите са възрастни хора “, споделя Милена Павлова.

Милена незабавно подхваща самодейност и при започване на месец февруари написа писма до двете институции, с цел да има равни права за всички.

„ В това число би трябвало да включим и хора, които имат компликации във визията, където би трябвало да се обезпечи и по-добър контрастност, тактилни плочки, брайлови знаци – не се обръща внимание, а те са част от жителите на България и имат право на такова обслужване “, счита тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещаме Юлия в центъра на Разлог. Тя ни споделя още елементи за казуса.

„ Поне десетилетие бременни дами, възрастни хора и хора със затруднено напредване нямат достъп до високите етажи на тази постройка, което е неприемливо. Това лимитира и правото им на работна среда. Ако един човек е в инвалидна количка, той не може даже да кандидатства за работа в тези институции, което през 2021 година не дава отговор на обикновени стандарти “, отбелязва Юлия.

Първото предизвикателство за посетителите е прекосяването на 4 стълби във фоайето, след което се стига до асансьор, който очевидно не е употребен от доста години.

А напорът от хора в тази постройка в никакъв случай не стопира.

Снимка: btvnovinite.bg

Правим опит с инвалидна количка. С оглед на сигурността – без човек на нея, с цел да няма потърпевши.

Въпреки желанието ни да стигнем до крайната цел, стръмните стълби се оказват съществено затруднение и напълно действителна заплаха.

Градът е дребен и хората се тормозят да приказват за проблемите си, по тази причина ще запазим самоличността на идващия ни събеседник (с диагноза множествена склероза) в загадка.

„ Преди ми беше доста мъчно, за към половин час стигах до горе, след това слизане, изморявах се доста. Сега въобще не мога и по тази причина апелирам мъжа ми да ми оказва помощ. Понякога се постанова да ме подвига и на ръце “, споделя ни дамата.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В момента тече ремонт на асансьора, надлежно ние сме оставили на входа един звънец, на който хората могат да позвънят, колежките слизат до долу и обслужват лицата. Качват се, обработват документи и им ги връщат “, изяснява Христина Дурева – старши контрольор в Национален осигурителен институт.

Доскоро офисът на Национална агенция за приходите също се намира в тази постройка, само че след следващата тъжба, при започване на октомври, той е изместен на нов адрес.

На място откриваме, че в постройката се намира и локалният клон на Бюрото по труда. Те също разчитат на отдалеченото обслужване.

„ Доста от дълго време асансьорът не работи. Може би 10-15-20 години, аз не си припомням времето, в което асансьорът е работил. Ние сме основали нужната организация за обслужване на безработните лица в неравностойно състояние “, показва Теодора Татарска – шеф на Бюрото по труда в Разлог.

„ Другото нещо, което сме създали е едно изнесено работно място, то се намира в приемната на „ Социално подкрепяне “ в Разлог, като всеки петък от 10 ч. до 12 ч. обслужваме такива лица “, прибавя Теодора Татарска.

Снимка: btvnovinite.bg

След задълбочени диалози със притежателите на постройката, от институциите дават обещание и по-дълготрайно решение.

„ Факт е, че няма обезпечени условия, то е тъй като асансьорът в постройката не работи. Това е истина. Хубавото сега е, че е закупен нов, който ще би трябвало да бъде инсталиран до 1-ви февруари 2022 година Така, че в границите на 1 до 2 месеца ние генерално ще решим този проблем “, изяснява Илиан Георгиев – шеф на териториално поделение на Национален осигурителен институт - Благоевград. По думите му асансьорът ще бъде пуснат до 1 февруари, ще бде направена и рампа.

Договорът е подписан на 1-ви октомври, а времето за осъществяване е 90 дни. Обсъждан е и вид за пренасяне на филиала, само че уместно помещение на сутеренен етаж по този начин и не е открито.

Липса на налична среда за хора в неравностойно състояние имат и в Перник. По подигравка на ориста в общинската постройка се намира освен дирекция „ Социално подкрепяне “, само че и офисите на множеството политически партии в града, Комисията за отбрана от дискриминация и Съюзът на инвалидите в България. До които обаче хора с увреждания мъчно могат да стигнат.

Снимка: btvnovinite.bg

И в тази постройка разчитат на външен звънец.

„ Приемната е в непосредствена непосредственост до звънеца, сътрудниците слизат и обслужват. Хората постоянно са били добре пристигнали и добре обслужени “, споделя Анита Костадинова – шеф на „ Социално подкрепяне “ в Перник.

След нашето питане и отсам дадоха обещание по-адекватни ограничения.

„ Съвместно с община Перник е направена количествена сметка и е планувано правенето на ново оборудване, с цел да се обезпечи достъп от входа и приемните. Предприета е процедура и чакаме при първа опция да се случи. Спорен е въпросът дали ще бъде рампа или ще бъде елеватор, тъй като наклонът е прекомерно огромен. Твърде евентуално е да се построи елеватор, който ще е на правилото на асансьор “, изяснява Анита Костадинова.

А на нас не ни остава друго с изключение на да проследим дали дадените обещания ще бъдат изпълнени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР