. Все още е рано да се каже какъв ще

...
. Все още е рано да се каже какъв ще
Коментари Харесай

Какво ще е бъдещето на американската космонавтика с президент Джо Байдън и републикански сенат?

. Все още е рано да се каже какъв ще е резултатът от днешните избори в Съединени американски щати. По предварителни прогнози везните за президентското място клонят към претендента на демократите Джо Байдън, само че не се оправдават демократическите очаквания за тяхно болшинство в горната камара на Конгреса. Макар че националната мъдрост твърди да не преброяваме пилетата, преди да се излюпят, дано да разгледаме какви промени може да претърпи американската космонавтика с Байдън за президент и републикански Сенат. 

По-рано денем вестник Капитал отрази сходен сюжет в общ проект (натиснете тук, с цел да прочетете статията) и удостовери, че Байдън би останал мощно стеснен в законодателната си активност. Абсолютно същото може да се каже и за галактическата политика. Според авторитетния галактически публицист Ерик Бъргър (линк) администрацията на евентуалния нов президент доста мъчно би могла да предприеме съществени промени по отношение на тези галактически политики, с които Конгресът не се съгласява. 

Поради това най-вероятно задачата на НАСА ще си остане същата: завръщане на Луната с вероятности за по-нататъшно асимилиране на Марс. На платформата на Демократическата партия на Съединени американски щати е отразено, че Байдън ще поддържа нови пилотирани задачи до естествения ни сателит. Остава обаче провесен въпросът дали ще се упорства идващото стъпване на човешки крайник на лунната повърхнина да е през 2024-та година. Избирането на тази дата от дълго време бе подложено на рецензия, защото мнозина сметнаха, че дата е определена да съответствува с края на възможен втори мандат на Тръмп. Ако досегашният президент загуби изборите, никой няма да се усеща задължен да изсилва графика.

Въпреки че лунните проекти евентуално ще останат, могат да се чакат кадрови промени в НАСА. Макар и досегашният админ Джим Брайденстайн да се радва на необятна поддръжка както от републиканци, по този начин и от демократи (този факт беше отразен в последната публикация на КОСМОС БГ), самият Брайденстайн е републиканец и човек на Тръмп. С оглед на това не е наложително да остане админ на НАСА. От една страна Байдън може да изиска неговото отзоваване, а от друга админът показва отвращение да работи с Байдън. На заложен въпрос дали би поискал да остане на поста си ако бъде определен нов президент, Брайденстайн отговори: “Мисля че е значимо идващият президент да избере подобен админ на НАСА, какъвто желае. Трябва да го има това взаимодействие. Мисля, че наближава времето, когато идва редът на различен човек. Има много хора, които биха били по-добри от мен ”. 

В подобен случай догатките са, че Джо Байдън може да предложи НАСА да бъде управлявана от Кендра Хорн. Ако това обаче стане действителност, новината евентуално не е добра. Хорн е една от създателките на законопроекта HR 5666, който е в поддръжка на компрометиралата се през последните месеци компания Боинг. Законопроектът предлага спускаемите апарати за кацане на Луната да се финансират на правилото “Разходи+ ”, който е в прорез със актуалната политика за стимулиране на частни компании чрез стеснен бюджет и на конкурентен принцип.

Иначе фрапантна смяна в НАСА може да се чака най-много във връзка с финансирането на безпилотни експедиции за наблюдения на Земята и проучване на климата. Климатичните науки не процъфтяваха при ръководството на Тръмп, тъй че Байдън ще се опита да върне тези задачи назад в осъществяване от страна на НАСА. Все отново евентуалният президент е изразявал мнение, че ще бори климатичните промени.

Ще продължи удобната политика за подкрепяне на частни компании за полети до околоземна орбита и МКС. Все отново президентът Барак Обама беше този, който настоя астронавтите на НАСА да се изстрелват с частни кораби като “Крю Драгън ” (макар че комерсиалната стратегия стартира по времето на Буш, само че единствено за транспорт на товари).

В най-общи линии прогнозите са тези, само че сами виждате, че обстановката в Съединени американски щати е извънредно динамична и чакаме през идващите часове или дни да разберем дефинитивно какви са резултатите от политическата конкуренция. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР