вропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) потвърди изцяло резултатите

...
вропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) потвърди изцяло резултатите
Коментари Харесай

ОЛАФ потвърди: Миню Стайков е извършвал измами по европейски програми

вропейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) удостовери напълно резултатите от следствието против Миню Стайков.

Специализираната прокуратура е получила Заключителен отчет от завършило следствие на Европейската работа за битка с измамите по съмнения за "престъпно засягане на финансовите ползи на Европейския съюз по планове в страната ".

Те били свързани с Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2014-2018 година, оповестяват от държавното обвиняване.

Разследването на ОЛАФ е протекло редом с наказателното произвеждане на Специализираната прокуратура против Миню Стайков и още 13 подсъдими. То почнало на 11 октомври 2018 година, откакто службата била сезирана от Спецпрокуратурата за открити нарушавания и закононарушения при кандидатстването и реализирането на плановете.

На 25 октомври 2019 година Специализираната прокуратура завърши следствието по следеното от нея наказателно произвеждане и внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против 14 български жители, измежду които подсъдимият Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд „ Земеделие”. Започналото произвеждане към този момент е в напреднала фаза. По него са разпитани множеството от очевидците на прокуратурата и на отбраната.

"Заключителният отчет на ОЛАФ припокрива обстоятелствата и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура. В отчета категорично се отбелязва, че са разпознати голям брой нередности и закононарушения, осъществени при кандидатстването и осъществяването на посочените от обвиняването планове, целящи персоналната полза на съответно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков) ", прецизират още от прокуратурата.

Разследващите от ОЛАФ категорично показват, че бенефициентите са основали изкуствени условия за заобикаляне тавана на разноските за целия интервал на осъществяване на двете стратегии. Така един от подсъдимите и следените от него юридически лица са "генерирали по незаконен метод забележителен финансов запас от средствата, предоставени от Европейски Съюз ".

В началото на идващото правосъдно съвещание по делото Спецпрокуратурата ще показа на съда отчета на ОЛАФ и ще изиска той да бъде прибавен към доказателствата по делото.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР