вропейската комисия за демокрация чрез право, по-известна у нас като

...
вропейската комисия за демокрация чрез право, по-известна у нас като
Коментари Харесай

Кога ще има становище на Венецианската комисия за Конституцията

вропейската комисия за народна власт посредством право, по-известна у нас като Венецианската комисия, ще даде мнение по плана на ръководещите за нова конституция на страната доникъде на месец ноември, съобщи организация БГНЕС.

Новината разгласи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която през днешния ден оглави краткотрайната парламентарна комисия, занимаваща се с предлагането за нов главен закон. Тя се базира на писмо, изпратено от ръководителя Джани Букикио, което е в отговор на запитването от българска страна, направено предходната седмица.

В кореспонденцията Букикио показва, че ръководеният от него съвещателен орган не знае дали законодателната самодейност ще се окаже сполучлива, само че мнението му ще способства за националния спор по тематиката.

Десислава Атанасова разгласи още, че новосъздадената краткотрайна комисия ще организира първото си съвещание през идната седмица, на което ще бъдат признати процедурни правила за работата ѝ, а всичко ще се предава онлайн за оптималната бистрота.

„ Приех да съм ръководител на краткотрайната комисия за разглеждане на план за нова конституция с ясното схващане за отговорността, която ще нося, само че и за рецензиите, които ще следват, а и те към този момент не закъсняват.

Държа да отбележа, че комисията няма функционалност на Велико Народно заседание. Тя не може да трансформира конституцията, а е основана за да разиска оптимално транспарантно и експертно всички предложения”, означи Атанасова пред публицисти в Народното събрание.

Тя увери, че ще предложи основаването на експертен съвет към комисията, в който да вземат участие представители на всички професионални организации на юристите, както и такива от академичната общественост.

„ Ще поканя всички неправителствени организации на спор по отношение на измененията в частта „ правосъдна система”, което ѝ считам, че ще отговор на констатациите в Доклада за върховенството на правото. Ще поканя всички извънпарламентарни партии и сдружения, още веднъж за спор и за замяна отзиви и становища”, даде обещание още Десислава Атанасова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР