Времеубежище на Георги Господинов е един от 13-те романа и

...
Времеубежище на Георги Господинов е един от 13-те романа и
Коментари Харесай

Г. Господинов номиниран за Букър

Времеубежище на Георги Господинов е един от 13-те романа и един от 6-те преведени на британски език, номинирани за тазгодишната премия Букър. Ако завоюва, това ще е първият приз от такава проба за българската литература въобще. Наградата е в Топ 5, а съгласно някои даже е номер 1 по престижност в света, в случай че не се брои Нобеловата.

 

Преводач на британски е Анджела Родел, чиято е най-малко половината заслуга за високата чест, защото преводът самичък по себе си е написване / пренаписване на още един разказ, а издател е Жанет 45 , чийто началник Манол Пейков заяви прелестната вест.

 

Победителят ще стане прочут на галавечеря в лондон на 23 май. Шеф на журито е Лейла Слимани – носителка на премията Гонкур, която пък е най-високата във френскоезичната просвета. Шампионът и неговият преводач ще вземат общо 50 000 паунда.

 

Според критериите Букър се дава на разказ, който „ по едно и също време приказва за нашето време, само че и ще остане част от пантеона на огромната литература ”.
Книгата към този момент беше отличена с наградата Стрега Еуропео, която за първи път се взема въобще от източноевропейски автор/и преводач.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР