Времето навън става все по-хубаво, което оправя и настроението ни,

...
Времето навън става все по-хубаво, което оправя и настроението ни,
Коментари Харесай

Как да се подготвим за избухване на фестивал

Времето на открито става все по-хубаво, което оправя и настроението ни, също така в главата стартират да се насаждат мисли за лятото.

Най-горещият сезон от годината наближава, а с него и времето за плаж, отмора, пътувания и несъмнено, доста празненства.

Летните фестивали са неизменима част от живота на младежите през днешния ден и са си едно цяло премеждие, нормално продължаващо към седмица. Подготовката за него в действителност е мощно характерна, въпреки и да има много прилики с ходенето на палатки в планината или на плажа.

Какво би трябвало да вземем с нас, когато отиваме на фестивал?

На първо време би трябвало да помислим за мястото, където се намира фестивала – географско състояние, климат по това време на годината, всекидневно количество превалявания, има ли нещо характерно за самия терен и така нататък

Например, фестивалът Nova Rock в Австрия се намира относително на север от България и ще се организира на 14-17 юни тази година.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ ЗАБАВЛЕНИЕТО НА ФЕСТИВАЛА

Температурите през лятото са с няколко градуса по-ниски от тукашните, има по-голяма възможност за превалявания и има заплаха да времето да захладнее доста. В този случай би трябвало да помислим за уместно облекло. Обикновено то включва:

Стабилни и комфортни обувки

Забравете за сандали, чехли или открити обувки. Не желаете да се изцапате или да стъпвате по дребни камъчета от самото начало. А има и заплаха някой да ви настъпи. Необходими са ви, преди всичко, комфортни обувки, тъй като ви чакат четири дни циркулиране сред сцените, множеството питейни заведения, заведения за хранене и къмпинга (или мястото, където нощувате, в случай че сте си наели такова). Хубави летни туристически обувки биха свършили работа. Военните кубинки са вид, само в случай че са комфортни и проветриви. Лято е въпреки всичко.

Гумени ботуши – в случай че очаквате да вали. Това е единственото избавление от възможната тиня. Такава нормално има. Доста. Намират се относително евтини чифтове в множеството магазини. А в интернет има и такива с по-екстравагантни шарки, които са в действителност занимателни и притеглят вниманието.

Дъждобран или пончо

Не, чадърите не са позволени. От една страна заради ограничения за сигурност, от друга, тъй като пречат по време на концертите. Отделете пари и си купете един прекрасен дъждобран за многократна приложимост. Необходимо е да е здрав и да покрива колкото се може, по-голяма част от тялото ви. Не желаете да сте с мокри крайници и панталони.

Маска против прахуляк или забрадка за лице

Чудили ли сте се за какво каубоите постоянно носят кърпи към лицето си? Заради праха. Ако времето е изсъхнало, чакат ви огромни количества прахуляк, който се носи, до момента в който марширувате бодро с тълпата към другата сцена за идващия концерт. Решението е забрадка или маска. Връзвате пред носа и устата и нещата се оправят. Кърпи може да купите и на място, само че едва ли ще желаете да дадете 5 евро за изрязано парче плат, като може те да си вземете нещо по-адекватно от тук.

Дрехи – къси панталони, тениски, поли, шапка(!) и други летни и леки неща, за които няма да ви пука, че ще изцапате

Абсолютно е несъмнено, че ще ги изцапате. Сметнете си най-малко по един комплект дневно + аварийни. Доста хора употребяват всевъзможни карнавални костюми вид гащеризон, които са извънредно занимателни и внасят страховит нюанс на фестивала. Същевременно с това им икономисват казуса с цапането на облеклата. Може да помислите за нещо такова, а за какво не и цялата ви група да е облечена като комиксови герои, да вземем за пример. Варианти има доста.

Връхни облекла – суитчъри, леко яке вид ветровка, комфортни панталони

При едно внезапно захладняване, е допустимо температурната амплитуда да е към 10-15 градуса и в случай че предния ден сте се радвали на 30-градусовата горещина, то на следващия ден може да мръзнете на 15 градуса през лятото.

Слънцезащитен крем, слънчеви очила и репелент против инсекти

Все потребни неща, чието предопределение е ясно. Задължителен съставен елемент от багажа ви.

Настаняването е друга много значима част от фестивалното прекарване.

Обикновено фестивалните билети, както в тази ситуация с Nova Rock, включват и място за къмпинг. Можете да носите лична палатка, като е мощно целесъобразно да е относително здрава и да устоя на дъжд, само че въпреки всичко недейте да носите скъпа екипировка, която може да бъде развалена, даже и несъзнателно от някой почерпен почитател. Обикновения клас палатки правят идеална работа.

Имате вид да употребявате така наречен палатков хотел против възнаграждение. Организаторите разполагат с авансово разпънати палатки, в които единствено се настанявате.

Някои фестивали оферират бунгала или дребни къщички, в които да нощувате. Естествено, против в допълнение възнаграждение.

Ако имате каравана или кемпер, то нормално има специфични паркинги за задачата. Доплаща се в допълнение, само че е като истински къмпинг, където ви дават вода и електричество към караваната.

Някои фестивали оферират и първокласни варианти, като настаняване в хотел с 4-5 звезди, с ежедневен обезпечен превоз към фестивала и назад. Цените нормално са много високи, поради хотелите.

Храна и питиета

Тук е голямата разлика на Nova Rock (например) с фестивалите у нас. В къмпинг зоната имате право да внесете, каквито желаете храна и питиета, в това число алкохол. Единственото ограничаване е да не внасяте никакви стъклени бутилки. Това е за да няма счупени стъкла на всички места.

Ограничение за внасяне на храна и питиета има само в самата фестивална зона, където се организират концертите. Вътре има будки за безвъзмездна питейна вода, тъй че водата не е проблем. Бира, храна и алкохол се продават на всички места - няма да останете нито гладни, нито жадни. А в случай че цените не ви харесват, постоянно може да отскочите до палатката си за едно ядене от личните хранителни запаси.

Още няколко значими неща:

Телефон – би трябвало ви. Роумингът към този момент е безвъзмезден и може да дразните работещите си приятелите с лайв видеа или да се поснимате. Все отново, не прекалявайте – отишли сте да гледате, а не да заснемете концертите. Официални фотоси и видеа след това излизат в много огромни количества. Прекаленото снимане ще подразни другите към вас, добре е да не ги лишавате от опцията да се забавляват като им закривате гледката.

Чантичка за най-необходимото. От година-две във фестивалните зони не е позволено да се влиза с раници (в къмпинг зоната няма такова ограничаване, естествено.). Затова ви би трябвало комфортна чантичка, където да сложите най-ценното – документи, пари, ключове, карти и други Чантичките за кръст или дребните мешки са изключително комфортни за задачата.

Лекарства – носете някакъв най-малко. Ако приемате специфични лекарства, бъдете готови за целия интервал.

Тапи за уши – слухът на някои хора е по-уязвим спрямо други. Продават се специфични тапи за уши, които понижават звука, само че пропущат всички честоти, тъй че да можете безвредно да се насладите на преживяването.

Къмпинг съоръжение – спален чувал, шалте, фенерче/лампа, портативни столове и маси и други сходни. Щом сте тръгнали на фестивал, къмпингуването едва ли ви е непознато занятие и би трябвало да знаете главните нужни моменти.

Комплект за персонална хигиена – четка и паста за зъби, тоалетна хартия(!), мокри кърпички, сапун, душ гел, шампоан или друго. Да, нормално на място има баня с топла вода. И можете да я ползвате, само че ще би трябвало да изтърпите опашките. При дамите става по-бавно. Но с едно по-ранно ставане, можете да изпреварите навалицата и да се изкъпете без проблем. Относно тоалетните – те са доста и непрекъснато се подменят, само че колкото и да са заредени с хартия, тя в един миг свършва, а и е евтина. Носете си лична.

И най-важното:

Добро въодушевление и радостна компания! Вземете половинката си, доста другари, отидете всички и се забавлявайте дружно. Спомените от концертите имат навика да избледняват с времето, само че споменът на нахиления ви другар, припяващ песни на обичаната си група, по всяка възможност ще остане с вас цялостен живот.

Бонус: Най-близкия в действителност огромен рок фестивал до България е Nova Rock в Австрия. Логистичният миг до там се взема решение със кола(900 км от София) или аероплан до Виена или Братислава, които са наоколо. Билети и повече информация за събитието ще намерите на формалната му страница.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР