Времето като по поръчка се усмихна в събота за празника

...
Времето като по поръчка се усмихна в събота за празника
Коментари Харесай

Празникът на еленския мед събра стотици гости

Времето като по поръчка се усмихна в събота за празника на еленските пчелари. Хубав ден и за пчелите, одобрително споделяха между тях и припомниха, че денят за медената седянка е бил все безоблачен и бодър през годините. За четвърти път община Елена и локалното съдружие „ Пчела “ спретнаха цветен, радостен и сладостен празник на меда от Еленския балкан, все по-търсен на пазара поради неповторимите му качества.

Всеки пристигнал в събота на централния площад в града си отнесе и здраве у дома. Според легендата за пчелата, още преди основаването на света благословената от бога буболечка получила скъп подарък – всичко що излиза от нея да е богатство и лековито, даже отровата й. Пчелен мед, клей, восък, пъстър прашец предлагаха еленските пчелари в обилие и за гаранция на качеството им на всеки щанд имаше документи. И не спираха да канят да опиташ от меда им. Изкушаваха се и деца, и възрастни, а медовината и вкусната погача не стигнаха за стотиците посетители на празника. По-любопитните от тях разпитваха за типовете пчелен мед, какво лекува прополисът, укрепва ли венците пчелният клей, подмладяват ли козметичните прополисови кремове – едно прелестно и радостно „ жужене “ на площада, което стартира още преди откриването на събитието. 
 Празник на еленския мед
Празникът почете и опита от еленския мед и заместник-областният шеф Ивет Кабакчиева. В своето приветствие към пчеларите кметът инж. Дилян Млъзев сподели в духа на радостната медена седянка, че техният бизнес е с най-вече работнички - работливи, без искания, които даже и не спят. Той пожела на производителите цялостни кошери и сладостен живот и всеки да откри самопризнание за нелекия си труд.

Своите сътрудници и гостите поздрави и ръководителят на еленското съдружие „ Пчела “ Иван Стефанов. Доайенът напомни, че за първи път от тази година в границите на Европейски Съюз 20 май е разгласен за Ден на пчелата, с помощта на българския евродепутат, към този момент еврокомисар Мария Габриел. 
 Празник на еленския мед
Енорийският духовник отец Тодор освети меда и благослови пчеларите от Еленско. Последното броене регистрира, че те отглеждат в региона над 7000 пчелни фамилии. За Здравко Кръстев, Велчо Велчев, Иван Стефанов, Димитринка Стефанова и Антон Антонов пчеларството е фамилен бизнес, в който вземат участие и порасналите им деца. В ранния следобяд на празника дамите останаха край щандовете с пчелните артикули, а мъжете им участваха  в научно-практическа конференция по настоящи за пчеларството въпроси. За следващ път семинарът се провежда от Сдружението за биологично пчеларство. То стартира сериозна работа за регистрацията в Брюксел на еленския мед като предпазено географско напътствие, заяви Димо Димов, който в Еленския балкан преди 15 години постави началото на биологичното пчеларство.

На медената седянка имаше по нещо за всяка възраст и за всеки усет. Роби от далечна Бразилия също си потегли с буркан благоуханен мед и показа, че с изключение на него обожава сладка и конфитюри от даровете на българската природа. Вълнува се от българската история, а в Елена идва за повторно поради паметника на Макгахан и събитията, свързани с Освободителната война.
 Празник на еленския мед
Малки и огромни се надпреварваха в ястие на вкусни меденки. Имаше и съревнование за различаване на три типа мед – липа, акация и букет. Безпогрешен в оценката си бе Петко Пурчев, пристигнал на празника чак от Никопол, пчелар с опит. Питаме го по какво се разграничава кой мед от какво е, нали пчелите кацат на всички места. Има си интервали на разцвет, а пчелите имат способността да си избират избрани цветове. Един път избрали пашата, не я трансформират. И в тази връзка експертът предизвестява да не се има вяра на надписите „ мед от магарешки трън “. За да се събере мед, на пчелата ще й би трябвало равнища от 200 дка с това растение.

Най-вкусен и благоуханен е медът, който капе от питата. Затова и мераклиите да опитат бяха много при разпечатването на пчелните пити и центрофугирането. Малки и пораснали деца същински се забавляваха, рисуваха, рязаха и лепиха и сътвориха радостно цветно пано. По обяд „ Репортерите “ подвигнаха настроението и на площада се виха кръшни хора. И като всяка седянка, и еленската медена приключи късно вечерта - с осъществяванията на вокална група „ Нова музика “ с началник Аделина Колева и танцов отбор „ Сидер челник “ от Горна Оряховица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР