Времето и температурата са понятия, които всекидневно вълнуват почти всеки

...
Времето и температурата са понятия, които всекидневно вълнуват почти всеки
Коментари Харесай

Температурни рекорди, или аномалии на времето и градусите

Времето и температурата са понятия, които ежедневно вълнуват съвсем всеки зрял човек на планетата ни. И аномалии в градусите се записват със специфични уреди освен на избрани места на Земята, а и при съответни хора. Специалисти настояват, че върха за най-висока междинна температура, измервана в продължение на шест години (от 1960-а до 1966-а), държи етиопският Далол, където термометрите са показвали плюс 34,4 градуса по Целзий. Вулканичният кратер в действителност е фамозен точно с обстоятелството, че на практика през всичките 12 месеца от календара въздухът край необятния близо метър и половина отвор, ситуиран на 48 метра под морското ниво, се нагрява съвсем отмерено до много стряскащи стойности. Любопитното е, че мястото е наричано още Вратата на пъкъла и е невероятно човек да прекара там повече от няколко минути.
Обаче в американската Долина на гибелта 43 дни подред (от 6 юли до 17 август 1917 г.) горещините са достигали 48,9 градуса по Целзий. За купата "Температурен рекордьор " самоуверено може да кандидатства и австралийският град Марбъл-Бар, където междинната температура надвишава плюс 32,2 градуса в продължение на 162 дни (от 30 октомври 1923 до 8 април 1924 г.), а оптималната е удряла 48,9 градуса. Но най-горещо е било в либийския град Ал Азизия на 13 септември 1922 година, когато са измерени 58 градуса.
И през новия век температурните върхове не престават да учудват експерти и елементарни хора. В югоизточната част на Иранското плато, където се намира Деще Лут, наричана още Пустиня на празнотата, през 2005 година специалисти записват, че термометрите демонстрират плюс 70 градуса. До ден сегашен това е най-високата температура, измерена в естествена среда. Смята се, че в сходно време човек умерено може да си подготви храна, без да се постанова да употребява огън. Тогава предметите дотам се нагорещяват, че да вземем за пример капакът на колата се трансформира в нагорещен тиган и върху него без особени старания може да се създадат яйца на очи. Не бива да се подценява и фактът, че по това време е безусловно невероятно да се върви без обувки по земята, тъй като даже на сянка да е 60 градуса. Оказва се обаче, че най-горещо е на звездите. Температурата на веществото в техните глъбини се мери с 10-12 милиона келвина. Но и тези стойности бледнеят пред опциите на хората: най-високата температура, основана по неестествен метод от индивида, е равна на към 10 трилиона келвина. За съпоставяне, сходни жеги се допуска, че е имало сега на основаването на Вселената.
Рекордната стойност обаче е достигната на 13 август 2012 година, когато учени от Големия адронен колайдер са постигнали над 5000 милиарда K - температура, невиждана от първите мигове след Големия гърмеж. В рамките на опита са ускорени оловни йони до 99% от скоростта на светлината, с цел да се сътвори кварк-глуонна плазма - екзотично положение на материята, което се задържало единствено няколко милисекунди. Но това време се оказва задоволително, с цел да се записват данни, които се проучват в продължение на повече от 5 години. Според учените тези проучвания разрешават да се вникне в процесите от ранния стадий на развиването на космоса и ще приближат специалистите до разбирането по какъв начин от хомогенната първична маса се ражда материята...
Най-високата температура на човешкото тяло е равна на 46,5 градуса по Целзий през лятото на 1980 година Според всички известни теории сходни стойности (а и малко по-ниски) водят до завършек на живота, тъй като даже при 42-43 градуса белтъците се свиват и метаболизмът в мозъчните тъкани се нарушава необратимо. Обаче 52-годишният мъж със стряскащи индикатори на термометъра е бил изцяло оздравял с помощта на лекари от американската мемориална болница на окръг Грейди в щата Джорджия. След над 3-седмичен курс, включващ интензивна терапия и медикаментозни вливания, господинът напуща лечебното заведение в цветущо здраве. А казусът е вписан в Книгата с върховете на Гинес.
Добре е да се знае, че температурата на тялото у множеството представители на фауната надвишава естествената човешка, която е равна на 36,6 градуса. А измежду рекордьорите в това отношение се подрежда... кокошката с цели 42 градуса, които, общо взето, са присъщи за съвсем всички птици. Доста по-високи обаче са стойностите при гущерите, които стигат до 50-60 градуса на слънце. Необходимо е да се има поради, че въпреки всичко иде тирада за студенокръвни влечуги.
В случаите на аномалии, свързани с времето на открито, постоянно се загатват най-ниските температури, регистрирани на Антарктида през юли 1983 година - 89,2 градуса под нулата. Над две десетилетия по-късно се появява информация за нов връх в това отношение: американски учени настояват, че са измерили -91,2 градуса. Показанията са приети за достоверни, защото данните идват от сателит, а не от уредите на метеорологични станции.
В американския щат Южна Дакота на 22 януари 1943 година в границите на две минути температурата на въздуха се повишила от -20 до 7,2 градуса. А в Монтана в нощта от 23 на 24 януари 1916 година показанията на термометрите се сринали от 6,7 до -48,8 градуса. Става дума за случаите на най-екстремното стопляне и изстудяване на планетата ни, регистрирани до този миг.
Абсолютен международен връх за денонощни превалявания на Земята е регистриран на 15 и 16 март 1952 година, когато на Реюнион (остров в Индийския океан) се изсипва 1869,9 мм (почти два метра) дъжд за 24 часа. В Книгата с върховете на Гинес може да се открие и достижението за най-голямо количество капки или струи, паднали от облаците в границите на една година: индийското градче Черапунджи от август 1860-а до юли 1861-ва е залято от 26 461 мм вода.
Най-голямата ледена топка градушка пък е паднала през 1986 година в Бангладеш. Теглото й е към един кг! А най-впечатляващата с размерите си снежинка - с диаметър 38 см, е видяна единствено година по-късно в американския щат Монтана.


Шансът човек да бъде ударен от мълния е 1 на 600 000
Най-силните стихии на Земята

Сигурно мнозина се досещат, че най-силните стихии в земната атмосфера са гръмотевичните. Именно те ни демонстрират удивителната мощ на природата. Почти всеки е бил очевидец на гръмотевични стихии, само че има някои в действителност впечатляващи, за които си коства да се отдели особено място.
Във всеки миг, някъде по Земята има близо 18 000 случая на това естествено събитие. Годишно в света се случват 16 млн. гръмотевични стихии. А образуващите се светкавици убиват повече хора годишно от торнадото. Мълния, съпътстваща гръмотевична стихия, може да доближи температури до 27 760 по Целзий. Научните проучвания демонстрират, че възможностите човек да бъде ударен от насъбраното във въздуха атмосферно електричество са 1 на 600 000.
Най-много гръмотевични стихии - 240 за година, има в Кампал, Уганда. Те нанасят вреди за милиони, като през 1991 година стихията в Денвър, Колорадо, коства на управляващите 625 млн. $.
Според НАСА най-опасните и интензивни гръмотевични стихии се случват в Андите. Появяват се най-много през есента и пролетта.


Пейзаж край вулкана Далол, където горещините не падат под 34 градуса


В иранската пустиня Деще Лут е невероятно да се върви необут


Студенокръвните гущери са с най-висока температура на тялото измежду животинските типове


Индия държи върха по най-вече превалявания в света

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР