Отличието Иг Нобел (Ig Nobel Prize, от англ. игра на

...
Отличието Иг Нобел (Ig Nobel Prize, от англ. игра на
Коментари Харесай

Позорни призове за наука, или кой грабна

Отличието Иг Нобел (Ig Nobel Prize, от англ. игра на думи "ignoble " - позорен) е учредено през 1991 година от "Annals of Improbable Research " и се присъжда за постижения, които "първоначално провокират смях, а по-късно ни карат да се замислим ". Всъщност с тези награди, наричани още Антинобел, се отличават писания - най-често на същински учени, само че от време на време и на псевдоизследователи, които са занимателни със своята повърхностност или даже глупост. Замислен преди четвърт век като комична реплика на Нобеловите награди, през днешния ден наградата е огрян с избран престиж. А връчването на подигравателните статуетки се следи също толкоз деликатно, колкото и основните научни оценки.

По време на 28-ата гала в харвардския спектакъл "Сандърс " наградата за медицина бе връчена на Марк Митчъл и Дейвид Уортингър. Размишленията им, отдадени на ролята на "Влакчето на ужасите " за премахването на камъни в бъбреците, са оповестени преди две години в Journal of the American Osteopathic Association. Авторите са употребявали особено създаден манекен тренажор, изпратен в Дисниуърлд, Орландо. В "бъбреците " на фигурата учените поставили същински камъни, извадени от бъбреците на действителни пациенти. Експериментът посочил, че когато манекенът се возел в някое от предните вагончета, от "организма " му сполучливо са излезли 4 от общо 24 камъка. Най-добри резултати - 23 от 23, били регистрирани при качването на тренажора в задната част на влакчето. Именно това проучване бе удостоено с Иг Нобел в категория, обвързвана със здравето.



Томас Персон, Габриела-Алина Саочук и Елаини Мадсън - експерти по когнитивни науки от Лундския университет в Швеция, взеха наградата за антропология. Наблюдавайки 5 шимпанзета в локалната зоологическа градина, специалистите установили, че тези бозайници подражават на хората също толкоз постоянно, колкото и хомо сапиенс копират държанието на човекоподобните маймуни. Изследването е оповестено при започване на 2018-а в сп. Primates. Авторите означават 25 разнообразни фалшификати, измежду които се открояват притискането на устни към стъклена повърхнина, почукването по разнообразни плоскости, почесването, пляскането, прегръщането с една ръка, хвърлянето на избрани предмети, прозявките и смученето на палеца.



Голям екип откриватели от Швеция, Колумбия и Германия получи тазгодишния Антинобел за биология за публикацията "Миризмата на муха ", оповестена на bioArxive.orj, както и в Journal of Chemical Ecology. Привляклото интереса на учените благоухание принадлежи на веществото, известно в експертните среди като Z4-11Al - феромон, който се създава от женската на плодови мушици, с цел да притегли сътрудник. От опита, изработен от експертите, излиза наяве, че опитните дегустатори са способни да дефинират съществуването на единствено един нанограм от синтетичното съединяване в чаша вино. Ако количеството му се усили десетократно, това се възприема от енолозите като доста мощен непознат мирис, изцяло развалящ букета и усета на напитката.



Проучването "Човешката слюнка като почистващо средство за мръсни повърхности ", привлякло вниманието на читателите на сп. Studies in Conservation още през 1990 година, най-сетне е съумяло да получи самопризнание и осигурило на група португалски специалисти премия в региона на химията. С помощта на висококачествени проби и хроматография създателите на проучването установяват, че главният съставен елемент на слюнката, осигуряващ нейните почистващи свойства, е ензимът алфа-амилаза, разцепващ скорбялата. В организма той играе значима роля в началния стадий на храносмилането, когато хората още дъвчат яденето. Оказва се, че феромонът има огромно значение и в случай че някой реши да третира със слюнката си избрана зацапана повърхнина.

Иг Нобел за здравно обучение бе връчен на японеца Акира Хориути, който самичък си правил колоноскопия. Проучването на доктора, който благодарение на фиброоптичен уред в седнало състояние изследвал личното си дебело черво, бе оповестено в сп. Gastrointestinal Endoscopy през 2006 година Лекарят, който в този момент оглавява Центъра за болести на храносмилателната система в префектура Нагано, даже сподели колоноскопа си на церемонията по награждаване. Въпреки че виното, развалено от феромона на плодовите мушици, бе опитано от много посетители на събитието, никой не е имал куража да повтори процедурата, донесла приз на доктор Хориути. Той обаче акцентира огромното значение на опитите си. И разкри, че пациентите, които се страхували от операцията, само че изгледали видеото с опитите му, спирали да се боят.

С тазгодишната награда за литература бе удостоена създаването със заглавие "Животът е прекомерно къс, с цел да се чете тази проклета директива ", оповестена през 2014 година в сп. Interacting With Computers. Авторите на написаното Алетеа Блеклър, Рафаел Гомез, Весна Попович и Хелън Томпсън са на мнение, че множеството хора, употребяващи комплицирани уреди, въобще не протягат ръка към управленията за употреба на устройствата. В продължение на 7 години експертите разпитали 170 души и открили, че измежду нечетящите инструкциите мъжете са повече от дамите, а младите бият по този индикатор потребителите на междинна и преклонна възраст. Също по този начин високообразованите считат това занятие за непотребна загуба на време. А болшинството употребява единствено част от функционалностите на устройствата, тъй като даже не знаят, че те имат и други варианти.



Антинобел за мир бе присъден на екип учени от Института за транспортна и пътна сигурност във Валенсия. Кратката публикация на създателите "За честотата, претекстовете и резултатите от псувните по време на шофиране " е оповестена в Journal of Sociology and Anthropology, а подробното проучване на испански език заема над 200 страници в серията Cuadernos de Reflexion Attitudes. Проучването е обхванало 678 мъже и 422 дами на възраст от 14 до 65 години. Според резултатите му 41,6% от водачите на коли в никакъв случай не крещят на останалите водачи и не ги наскърбяват, 24,8 на 100 не го вършат "почти в никакъв случай ", 26,4% имат сходни реакции на пътя понякога, 5 на 100 - постоянно, а 2% - непрекъснато. Сред постоянните подбуди за ругатните зад кормилото са реакцията на нарушаването на разпоредбите за придвижване от други хора, каращи коли (22,5%) и на рисковите маневри от тяхна страна (21,6 на сто). Любопитно е, че на въпроса за аргументите на псувните по време на шофиране 4,8% от водачите на МПС са дали отговор "Не разбирам ", а 1,3 на 100 са уверени, че "Всички вършат по този начин ".



Трябва да се означи, че връчването на тези награди, присъждани за най-необичайни, остроумни, ексцентрични и в доста случаи неуместни научни проучвания, в действителност минава в доста занимателна атмосфера. Любопитно е, че лауреатите на Антинобел въобще не се усещат афектирани, когато получават шеговития приз. А на драго сърце идват на церемонията, като разноските по пътуването и настаняването в хотел са напълно за тяхна сметка.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР