Временният премиер на Пакистан ще положи клетва, докато хората празнуват Деня на независимостта

...
Anwaar-ul-Haq Kakar ще положи клетва като министър-председател на Пакистан, за
Коментари Харесай

Anwaar-ul-Haq Kakar ще положи клетва като министър-председател на Пакистан, за да оглави служебно национално правителство който ще наблюдава парламентарните избори

От MUNIR AHMED Associated Press, 14 август 2023 г., 3:38 ч. Избори.

Какар, който е сравнително нов в политиката, представлява неговата провинция Белуджистан в Сената от 2018 г.

В неделя Какар се оттегли като ръководител на своята малка партия Белуджистан Авами и се оттегли като сенатор, след като беше назначен от премиера в оставка Шехбаз Шариф и опозиционният лидер Раза Риаз да наблюдават вота и да управляват ежедневните дела на правителството, докато хората изберат ново правителство. Нормална практика в Пакистан е да се назначава временна администрация за изборния период.

Съгласно конституцията изборите трябва да се проведат през следващите 90 дни.

Клетвата се провежда, докато пакистанците празнуват 76-ия Ден на независимостта на страната. Но денят идва на фона на задълбочаващи се политически сътресения, започнали след отстраняването на бившия премиер Имран Хан от власт миналата година.

Пакистан получи независимост, когато напускащите британци напуснаха Индия и разделиха субконтинента през 1947 г.

Празненствата в понеделник започна с оръжейни салюти в столицата Исламабад и във всяка от четирите столици на провинциите. В Исламабад президентът Ариф Алви издигна националния флаг на церемония, на която присъстваха официални лица и други високопоставени лица.

Сигурността беше висока в цялата страна след множество атаки през уикенда, вкл. нападение, при което китайци, работещи по строителен проект, се измъкнаха невредими, но двама бойци бяха убити, когато войските бързо отвърнаха на огъня в крайбрежния град Гуадар в провинция Белуджистан.

В неговия прощално обръщение към нацията през нощта, Шариф помоли своите сънародници да „вземат правилното решение“, когато отидат да гласуват. Той обвини Хан за икономическата криза, пред която беше изправена страната, когато дойде на власт.

Шариф замени Хан през април 2022 г., когато беше свален с вот на недоверие в парламента.

Хан беше осъден на три години затвор по дело за подкуп по-рано този месец и в момента се намира в затвора с висока степен на сигурност Аток в източната провинция Пенджаб.

Но Хан остава популярен опозиционен политик и се очаква неговата партия Пакистан Техриек-е-Инсаф да затрудни трудностите на управляващата партия на Пакистанската мюсюлманска лига на неговия основен съперник Шариф през изборите.

Самият Хан няма да може да участва в изборите, освен ако присъдата му не бъде отменена, тъй като никой с криминална присъда не може да ръководи партия, да се кандидатира на избори или да има публични офис. Той е обжалвал присъдата.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР