Временната забрана за внос от Украйна до 5 юни на

...
Временната забрана за внос от Украйна до 5 юни на
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Сайтът за наблюдението на цените на храните вече дава ефект

Временната възбрана за импорт от Украйна до 5 юни на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе не важи за към този момент подписаните контракти - ще се разреши те бъдат доизпълнени. Това е естествена процедура - никоя администрация не желае с насилствени административни ограничения да се намесва посредата на стопански връзки. Това съобщи в студиото на “Денят стартира ” служебният стопански министър Никола Стоянов.



България ще доразпише по какъв начин ще се ревизира осъществяването на договорите, тъй че прецизно да изпълняваме това общоевропейско решение. Контролът ще е сериозен, в диалози сме с Комисията по какъв начин тъкмо да се ползва регламента, който преди малко беше признат. Ще има написани правила и търговците и превозвачите ще бъдат осведомени какви документи ще са нужни да се дават, увери той.

Според него служебното държавно управление е защитило националния интерес в границите на Европейски Съюз.

Когато нещо не е на ред и Европейската комисия не взима ограничения, ние, както и показахме, че сме подготвени и с едностранни ограничения, съобщи икономическият министър.

Отпуснатите помощи сигурно не компенсират загубите на зърнопроизводителите, означи той и добави:

Ние самите не сме удовлетворени от метода, по който тези 100 млн. евро са разпределени и сме в разговор с Европейска комисия по въпроса. За нас значимото беше да се вземат ограничения - възбраната на импорт, преди този момент по-стриктния надзор към продукцията, влизаща от Украйна, тъй като това оказва помощ на нашите производители. Интересите на зърнопроизводителите и на преработвателите са разнопосочни, само че ние като държавно управление искахме за защитим ползите на всички.

Според него страната уравновесено е съумяла да отбрани всички по веригата - има възбрана до 5 юни и опция българските производители да осъществят продукцията.

В тази сложна конюнктура почти добре се получават нещата на всички в кръга, заключи Никола Стоянов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР