Временната забрана за внос на суровини от Украйна събра на

...
Временната забрана за внос на суровини от Украйна събра на
Коментари Харесай

Преработвателите на слънчоглед са против забраната за внос от Украйна

Временната възбрана за импорт на първични материали от Украйна събра на среща земеделският министър и преработвателните на слънчоглед. От бранша се оповестиха срещу възбраната. Основното им терзание е, че създаденият у нас слънчоглед, не е задоволителен за преработката на нужните първични материали за пазара.

Складове, цялостни със слънчоглед, който обаче не отива при българските производители на олио да вземем за пример. От сектора на преработвателните обясниха, че повода за това е непазарната цена, на която се предлага слънчогледът. От там обявиха, че избират да купуват български първични материали, само че се постанова и импорт. Предимно от Румъния, Молдова и Украйна.

" Покупки от импорт правим единствено, с цел да допълним изчезналите количества, да натоварим нашите мощности или когато се оферират непазарни цени. Тази година беше подобен казусът в изчакване на по-добри цени от нашите зърнопроизводители вносът беше в по-големи размери и останаха налични количества в страната ", съобщи Яни Янев - ръководител на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

В предаването “Панорама ” на Българска национална телевизия земеделският министър изрази терзания за реализацията на българската годишна продукция. Той посочи, че хиляди тонове слънчоглед сега са в складовете у нас.

" В момента данните сочат, че към 40 дни са запасите на маслобойните. В България има в този момент милион и 300 хиляди тона маслодаен слънчоглед. Има една специфичност. Разликата сред България и другите страни, в България казусът е със слънчогледа. Ако слънчогледът е друг от другите култури, тъй като той не може да се съхранява доста дълго време, качва се киселинността и той се скапва. Т. е. ние имаме в България за няколко милиарда продукция ", съобщи Явор Гечев - длъжностен министър на земеделието.

Прогнозата на сектора е, че въведената възбрана не би оказала въздействие на цените на слънчогледа, само че ще обърка индустриалната стратегия на предприятията.

" Първите един-два месеца аз не чакам да се отрази значително на производството на нашите предприятия, само че след това те, сега примерно при липса на оферти от вътрешния пазар и невъзможности за покупки от импорт, главно от Украйна за момента, не могат да си създадат последваща индустриална стратегия, тъй че това е главният проблем за момента ", сподели още Яни Янев - ръководител на Асоциацията на преработвателните на слънчоглед.

Във вторник Явор Гечев ще взе участие в Съвета на министрите по земеделие в Европейски Съюз. Очаква се тогава да се организира и полемика за пазара на селскостопански артикули, както и тематиката за възбраната на вноса на първични материали от Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР