Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани

...
Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани
Коментари Харесай

Комисията за Джемкорп: Меморандумът е изложил на риск енергийната и национална сигурност на страната

Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков, завърши активността си с отчет, в който се съдържат плашещи разкрития.

Комисията е провела съвещания, на които е изслушала Росен Христов – министър на енергетиката; Пламен Тончев – ДАНС, Александър Николов – някогашен министър на енергетиката; Димитър Стоянов – длъжностен министър на защитата, в позицията си на основен секретар на президентската институция. Поканени са били и Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова, които не са се явили.

Заключението е, че решението за подписване на меморандума с Джемкорп е взето от кръгове и лица отвън Министерство на енергетиката и БЕХ, без да са ясни претекстовете и да е налице конюнктура за нуждата от сключване на сходен документ.

Установено е по неоспорим метод, че специалистите на МЕ и БЕХ не са били известени и не са взели присъединяване при правене на Меморандума, респективно никой не е изискал тяхното експертно мнение, в това число експернна оценка във връзка с това налице ли са опасности за България, свързани с подписването на този документ.

Вторият извод е, че Меморандумът е направен и подписан без да е спазен правилото за гласност и бистрота. Всички обстоятелства демонстрират, че лицата, които са подготвили и подписали Меморандума са съзнавали своите отговорности и отговорности, както и отрицателните последствия, които биха могли да зародят от подписването на този документ, само че все пак не са подхванали нужните дейности, с цел да подсигуряват спазването на нормативно открития ред и да защитят в оптималната степен ползите на страната.

Третият извод е, че с подписания Меморандум, който е избран като " необвързващ “ са поети задължения, с които се дава опция на компаниите, страна по него, да получават информация, да показват мнения и де факто да имат основна роля при установяване посоката на развиване на стратегическия за българската стопанска система и национална сигурност бранш енергетика. По този метод са основани евентуални условия за настъпване на риск за енергийна, респективно националната сигурност на България.

Четвърто, Меморандумът е направен и подписан без да са спазени правилата за бистрота и гласност и не са предпазени в оптималната степен финансовите и имуществени ползи на България.

Пето, лицата подготвили и подписали Меморандума не са защитили в оптималната степен финансовите и имуществени ползи на българската страна и не са спазили наредба от Конституцията на България за одобрение от Народно събрание със закон на интернационалните контракти.

Шесто, министър-председателят Кирил Петков, нее възлагал инспекции на фирмите, с които е подписан меморандума на ДАНС преди или след подписването му.

Седмо, от издаването на отчета на ДАНС на 20.04.2022 година по отношение на сключването на меморандума, макар констатациите в него, три месеца не са били подхванати дейности от тогавашния министър-председател Петков за неговото преустановяване. Едва на 20.07.2022 година Петков внася отчета на ДАНС за разглеждане от Министерски съвет и се взима решение за неговото преустановяване.

Осмо, министърът на енергетиката в държавното управление с министър-председател Петков е основал условия след решението на Министерски съвет за преустановяване на меморандума неговото деяние да продължи, като вместо да изпрати едностранно 30-дневно предупреждение за преустановяване на меморандума до страните, е изпратил писмо, с което се предлага преустановяване по взаимно единодушие на страните. Меморандумът не е бил преустановен до 28.11.2022 година

Девето, в обсега на меморандума е включено осъществяването на действия по създаване и показване на търговски решения за съществуващия план за " Топлофикация София “ за възстановяване и разширение на системата. Министърът на енергетиката не е принципал на " Топлофикация София “ и няма право да урежда осъществяването на каквито й да било действия, свързани с общинското сдружение.

Десето, осъществено е нарушаване от министъра на енергетиката и министъра на финансите на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Единадесето, подписването на Меморандума сред Република България, представлявана от Министерство на енергетиката и компания Джемкорп, без да е осведомен ДАНС и без да е изискана инспекция по отношение на собствеността, статуса и капиталите на тези компании излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, изключително поради новите данни, изнесени от ДАНС на закрито съвещание на 29.11.2022 година

Комисията предлага отчетът да бъде изпратен на вниманието на ДАНС и на Министерски съвет на България за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетентността им.

Пълния текст на документа можете да видите ТУК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР