Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани

...
Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани
Коментари Харесай

В доклада за „Gemcorp“: Без проверки щели да им дадат чувствителна информация за цялата енергетика

Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на Меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков, завърши активността си с отчет, в който се съдържат плашещи разкрития.

Заключението е, че ползите на страната не са били предпазени, а макар уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била тествана авансово, а след получената постфактум притеснителна информация от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви дейности, гласи едно от заключенията. На 8 април в Народното събрание Петков твърди, че собствеността на Gemcorp и IP3 Corporation към този момент е била тествана.

При подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп интернационалните документи и устройствени правилници.

Компаниите са желали достъп до голям размер информация за цялата енергетика, от който те са се пробвали да се възползват по много недодялан метод.

Gemcorp и IP3 Corporation са почнали стремително да работят по подписания меморандум. Дори и абсурдът, който се развихри в края на март, когато стана ясно, че има съветска връзка в тяхната благосъстоятелност, не ги разколебава. На 12 април от IP3 Corporation желаят среща с БЕХ, на която да се обсъдят най-подходящите за България технологии за чиста сила. БЕХ удостоверяват опцията за среща. През май IP3 Corporation уголемява полето си на деяние към " Мини Марица Изток ", искайки среща за разискване на опциите за създаване на хибриден комплекс.

Особено странни са направени претенции от Gemcorp до " Булгаргаз " за даване на информация за компанията. Кореспонденцията е водена във връзка концепциите за партньорство в доставките на полутечен природен газ. По този мотив от Gemcorp желаят " Булгаргаз " да даде серия от документи за настоящото положение на компанията, банкова препоръка, както и копия на паспортите на всички шефове.

Още преди разпиването не меморандума е било ясно, че забележителна част от написаните действия за съдействие имат доста съответен темперамент, като да вземем за пример анализиране на опциите за разполагане на ММР на площадка Белене и площадката на блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй " след тяхното „ пенсиониране ", което постанова да се нотифицира Европейска комисия. Проектът на меморандум за съгласие е с правно-незадължителен темперамент, само че в член V „ Общи съображения " е планувано изключение „ като се изключи член VI и VII, този меморандумът не основава никакви правно обвързващи отговорности сред страните ".

Отбелязано е, че „ Всички разногласия, произлизащи от или по отношение на Меморандума за съгласие, ще бъдат дефинитивно уредени според Правилника за арбитраж на Международната комерсиална камара от един съдия и повече назначени в сходство със упоменатите правила за арбитраж. Меморандумът за съгласие се управлява от законите на България. Мястото на арбитража е във Вашингтон, окръг Колумбия. (В следствие мястото на арбитража е променено на Париж).

На съвещанията на комисията бяха изслушани министъра на енергетиката Росен Христов, предшественка му Александър Николов, шефа на ДАНС Пламен Тончев и министъра на защитата Димитър Стоянов. Главните настоящи лица Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев, по този начин и не се явиха.

Вижте целия отчет

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР