Временна забрана за издаване на разрешение за придобиване и носене

...
Временна забрана за издаване на разрешение за придобиване и носене
Коментари Харесай

Вкарват в регистър домашните насилници, забраняват им да притежават оръжие

Временна възбрана за издаване на позволение за придобиване и носене на оръжия и на домашни насилници. Това планува план за изменение на Закона за отбрана от домашното принуждение, импортиран за публично разискване от Министерството на правораздаването, оповестява.
Тази мярка бива избрана от съда при подаване на молба за привременна отбрана от страна на жертвата на тормоз. В нея се разказва незаконното действие и се ползват доказателства за него - свидетелски показания и документи от медицински прегледи и експертизи. При установяване от съда възбраната за потребление и предпазване на оръжия може да продължи от 3 до 18 месеца. Срокът за подаването на молбата за отбрана пък се планува да се удължи от един на три месеца от акта за домашно принуждение.
 Много случаи на домашно принуждение, Министерство на правосъдието предлага законови промени Много случаи на домашно принуждение, Министерство на правосъдието предлага законови промени
Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване предложение за редица промени в Закона за отбрана от домашното насили...
Друго изобретение, планувано за оправянето с насилниците, включва задължаването на причинителя да посещава стратегия за лекуване на зависимости в случаите, в които е открито, че използва наркотични или психоактивни субстанции, алкохол или друго упойващо вещество или различен тип зависимости. Проектът планува и възбрана на причинителя да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, в това число по телефон, посредством електронна или елементарна поща и факс, както и посредством всевъзможни други средства и системи за връзка. Когато деца са очевидци или жертви на тормоз пък, те ще бъдат насочвани към профилирани услуги за отбраната им. В текстовете се включва и нова формулировка на домашното принуждение. Чрез нея отбрана при този тип тормоз ще получават освен двойки, които имат подписан брак, само че и съжителствата на фамилни начала.
За да се отстранен и всички форми на дискриминация във връзка с дамите, към Република България се оферират и нормативни промени в посока на унищожаване на условието за методичност в дефиницията за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение, в Наказателния кодекс. Изрично се криминализира изнасилването в брака и всички форми на икономическо и психическо домашно принуждение, които са в детайли дефинирани в плана, препоръчан от правосъдното министерство. Една от основните промени, която е включена в плана, е основаването на национална комисия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение към Министерския съвет, която ще има за цел да усъвършенства политиката на България във връзка с този тип закононарушение. Комисията ще води и указател на случаите на тормоз вкъщи. Той ще съдържа база данни за актовете на домашно принуждение, информация за потърпевшите лица и причинителите и взаимоотношения сред тях, типа принуждение - физическо, психическо, полово, прочувствено, икономическо, ограничение на права и други, неговата дълготрайност, породените вреди и други детайлности по отношение на закононарушението. Тази информация ще служи на органите на изпълнителната власт, съдилищата, общините и юридическите лица, които работят по предварителната защита и отбраната от домашното принуждение.
Освен превантивни акции комисията ще обезпечи и безвъзмездна телефонна линия с национално покритие, на който жертви на принуждение ще могат да получат помощ и насоки. Защита те ще могат да получат и в съвещателен център за потърпевши от домашно принуждение, а при нужда ще бъдат настанявани в спешен център за потърпевши от домашно принуждение или в предпазено жилище.
Предвиждат се и промени за по-бързото и дейно правосъдно произвеждане за основаване на гаранции за отбрана на интереса на потърпевшите лица. Измененията са подбудени от нуждата да се отстранят недостатъци и пропуски в настоящата нормативна база и за осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия и на разнообразни контролни и мониторингови механизми по конвенции на Организация на обединените нации в региона на правата на индивида, както и заради забележителния растеж на домашно принуждение в страната в резултат на ограниченията за ограничаване на пандемията от ковид, показват в претекстовете си от правосъдното министерство.
 Домашното принуждение и задълженията на хората - цели в работата на омбудсмана Домашното принуждение и задълженията на хората - цели в работата на омбудсмана
Домашното принуждение и задълженията на хората са целите на омбудсмана за 2021 година. Това сподели за предаването „ Добър ден, Българ...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР