Временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти

...
Временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти
Коментари Харесай

С 20% трябва да бъдат увеличени средствата за издръжка в държавните психиатрични заведения

Временна комисия за отбрана на правата на психологично болните пациенти настоя да получи до идващото съвещание ясни планове за това какви средства са нужни на Министерството на здравеопазването за увеличение на възнагражденията на хората, които работят в 12-те държавни психиатрични лечебни заведения, както и за прехрана на пациентите в тях.

С 20 на 100 би трябвало да бъдат увеличени средствата за прехрана в държавните психиатрични заведения, като те ще станат 1,5656 млн. лв., уточни доктор Галина Тодорова Началника на отдел " Психично здраве " в Министерството на здравеопазването, предава БНР. 

Председателят на Комисията Деница Сачева пресметна, че средствата ще отидат най-вече за заплатите на личния състав, които възлизат на 1,183 млн. лв., като нарастването на средствата за лекуване на пациентите от 73 лв. ще стане 84 лв. годишно. Тя съобщи:

" Ние не желаеме да решим палиативно част от казуса. Ние желаеме сега да създадем по този начин, че да осигурим тези средства, които са нужни точно за цялостното повишение, най-малко малко, на стандарта сега в държавните психиатрични лечебни заведения. За идващия бюджет, несъмнено, тогава можем да приказваме в действителност по огромно и по холистично въобще за тематиката психологично здраве ".

За съответното лекуване на пациентите в психиатричните лечебни заведения сумата би трябвало да се усили със 100 %, демонстрират данните от Анализ за нуждата от психиатрични здравни услуги, направен от Национален център за публично здраве и разбори, показан в комисията.

Броят на леглата в Държавните психиатрични лечебни заведения е задоволителен, само че разпределението на леглата е непропорционално. На едно място има свръх предложение на кревати, а на друго има огромен дефицит. Средно за страната се падат към 5 -  кревати на 10 хиляди души население.

Има дефицит на междинен медицински личен състав – сестри и лекари, асистенти и санитари, дефицит на щатове за обществени служащи и психолози във всички психиатрични структури. Критичен е дефицита на лекари в областите Видин, Смолян и Ямбол, сочат още данните от разбора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР