Временна комисия за раследване на корупционните практики в Агенция Митници

...
Временна комисия за раследване на корупционните практики в Агенция Митници
Коментари Харесай

Всички срещу Асен Василев или как комисия ще търси корупция в митниците и има ли роля министърът

" Временна комисия за раследване на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях - по този начин се назовава най-новата комисия на Народното събрание, призната след среднощ в сряда против четвъртък по концепция на " ИТН " и с поддръжка от досегашните сътрудници във властта на ПП-ДБ - ГЕРБ. " За " гласоподаваха и от Движение за права и свободи, както и от формалната съпротива.

Решението идва часове след акция на ДАНС и антикорупционната комисия против директорката на митниците Петя Банкова, която заема поста от по-малко от два месеца. Поне месец преди този момент политическите офанзиви против финансовия министър, включително и поради кадрови рокади в митниците, които са под шапката на Министерството на финансите, не спираха. В последния месец чиновниците на организацията заловиха рекордно количество кокаин в Бургас, имаше и други акции по линия на контрабандата.

" Днес целият ден се занимаваме с популизъм, с пошли изявления. Имаме един цялостен месец, който би трябвало да прекараме дружно. Единият метод е това, което направихме през днешния ден - заличаване на времето и ресурсите на Народното събрание. Днес има арест на чиновници на митницата и ние се опитваме да вършим комисия в деня на ареста. Това в случай че не е идиотия? Понеже никой не е над закона и няма комисия, която да не подкрепим. Но дано сменим това обидно заглавие към Асен Василев ", реагира по време на среднощните диспути съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ му опонира, че " по този начин се прави, на момента ", тъй като Банкова е назначена от Василев.

От ГЕРБ опазиха поддръжката си за комисията с различен претекст - станало ясно, че финансите се ръководят зле, а Данък добавена стойност, приходите от който са ниски - по думите ва Красимир Вълчев от ГЕРБ - се събирало от митниците. По думите му трябвало да се види дали резултатите, за които приказва, са поради корупция или поради неприятно ръководство.

В четвъртък сутринта депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде по-различно пояснение за какво партията му ще поддържа всяка краткотрайна комисия, която някой реши да сътвори в дребното оставащо време за работа на Народното събрание преди предварителните парламентарни избори, които се чакат през юни.

" След като сме решили да вършим комисии, ние поддържаме всички. Който желае да си прави, ще го подкрепим. Така всеки ще може да си прави предизборната акция ", изясни Биков пред bTV.

Комисията, която съгласно заглавието ѝ ще проверява финансовия министър, е единствената от три гласувани краткотрайни комисии в сряда против четвъртък през нощта, която ще си има ръководител. И това е Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, подсилен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Комисиите, които ще ревизират " Турски поток " - препоръчана от ПП-ДБ, и активността на " Лукойл " - по концепция на ГЕРБ - останаха без ръководители. Това значи, че ръководителят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ) ще взема решение кои от членовете им да натовари с отговорността да повеждам съвещанията и да оферират дневния ред.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР