Времената се променят и ние се променяме с тях, уж

...
Времената се променят и ние се променяме с тях, уж
Коментари Харесай

Изключете левия мигач

Времената се трансформират и ние се променяме с тях, сякаш бил споделил Овидий. Светът олевява и ние олевяваме с него. Каква хубава, каква естествена страна бяхме, а и още сме! Какви човешки кръчми, какви всеобщи прояви на здрав разсъдък, граничещ с изискан цинизъм! Какъв доблестен скепсис към изблиците на прогресивно оглупяващата цивилизация! Обаче и тук, в България, въпреки и по-бавно поради уютната ни балканска назадничавост, се просмуква идиотщината на века.

От тази година България има ляво ръководство. Не че в миналото въобще е било кой знае какъв брой дясно и като споделям " в миналото ", потеглям още от потната кавалерия на Аспарух, само че в този момент към този момент е публично - ляв президент, ляво (по личните му признания) парламентарно болшинство. Ще имаме дори и ляво държавно управление, неповторимо с това, че ще съчетае в нерушима сплав класическото ляво (БСП), модерното ляво (ПППП и ДБ) и вулгарния популизъм на Слави и неговия оркестър. Това е българското ляво в неговата целокупност и безспорна представителност.

Недейте! Недейте да завивате наляво! Не можем да си го позволим. Могат да си го разрешат единствено извънредно богати общества, които имат какво да пилеят, без да мислят за по-късно. Но даже и за тях идва " по-късно ", правилно, не толкоз бързо, колкото ще пристигна за нас.

Червени икономисти обикалят малките екрани (напр. Боян Дуранкев) и разправят по какъв начин умните и развити страни имат огромни задължения, с помощта на които неселенията им живеят пищно. Разправят по какъв начин нашата задлъжнялост е срамно дребна и по какъв начин фискалната дисциплинираност е зло. Задно с това настойчиво се приказва, че една от първите ограничения на новото държавно управление ще бъде да тегли още няколко милиарда заем и да повиши недостига до неприлични висоти. Представям си олющен панелен блок. На осмия етаж живее семейство Ганеви и до гарсониерата им се стига чрез набъздяващ на урина асансьор, в който някой гордо е стопил копчетата със запалка. Г-жа Ганева работи като чистачка в някакво министерство, а господин Ганев е на обществени помощи. На първо число госпожа Ганева взима заплата и с господин Ганев честват. Изпиват я до трето число. На четвърто число господин Ганев си получава помощите. Празнуват. До шесто число са ги изпили. На седмо число госпожа Ганева взима заем от познати. Празнуват. На девето число господин Ганев взима заем от родственици. Празнуват. На единайсето, петнайсето и двайсето число още веднъж взимат заеми. На дванайсето, шестнайсето и двайсет и първо още веднъж честват. От двайсет и трето до края на месеца гладуват, стачкуват, бият се и не си приказват. Е, на този олющен панелен блок ли би трябвало да замязя България? Защото с политики на увеличение на недостига сякаш за стимулиране на потреблението и с всички останали левичарски заблуди и бълнувания рано или късно ще замязя на това. Много по-рано от Франция или Германия. Вече ни се е случвало. Тези олющени панелни блокове от кое място ги знаем? Те не са се самозародили.

Защо едно държавно управление тегли заеми, с цел да ги открадне ли? Това също, само че има и различен, по-благороден посвоему претекст. Ако в късната есен едно държавно управление, дето още не знае на кой свят е, тегли огромен заем, то явно с него желае да смекчи идващата зима, тъй като другояче, малко преди да пукне пролет и кокичетата да покажат дребните си бели главички от преспите, ще го бият с камъни. Още Евангелието учи, че сред " Осанна! " и " Разпни го! " няма даже и цяла седмица. Днешните любимци на " суверена ", в случай че не си изиграят вярно картите, на следващия ден ще се крият по ъглите от националната " обич ". А те надали ще ги изиграят вярно, тъй като май не са напълно наясно с разпоредбите на играта, а даже и да са наясно, то не я играят по своя воля. Затова в гладни и студени дни би трябвало да намерят отнякъде самун да го разхвърлят на плебса. Плебсът се държи удовлетворен с самун и зрелища. У нас зрелищата са безвъзмездни, само че за хляба би трябвало да се теглят заеми. Защо, впрочем, вместо електричество не изнасяме зрелища? И двете ги имаме в обилие, единствено дето електричеството не е гратис. Нека икономистите помислят.

Това, което ни се случва, е гадно, този ляв завой. Някои го виждат, други ще го видят скоро. И ще вият като при Луканов и Виденов. За безумния завой има три аргументи - една външна и две вътрешни.

Външната е общото олевяване на човечеството. След дълъг интервал на безметежие и благоденствие човек олевява. Дано не е олевял дотолкоз, че единственият метод да се върне в коловозите на нормалността да е нещо от рода на WW2. То не бяха права, то не бяха свободи, то не бе приемливост и мулти-култи... Личният запас понижава, общественият запас се усилва и го ръководят мазни партийци с лицемерна грижа за народа. Но светът е задоволително прекрасен, с цел да посмее някой да се откаже от него - няма война, няма апетит, има заеми и молове. Хората направиха света толкоз прекрасен, че чак не го заслужават.

Едната вътрешна причина е жаждата за смяна. Така е то - понякога се появява предпочитание за смяна, тъй като всичко омръзва. ГЕРБ бяха на власт прекомерно дълго и мнозина свързват персоналното си незадоволство с формалния провинен, с този, който в последна сметка би трябвало да понесе отговорността. Добре е постоянно да има външен индивид, който да е отговорен за всичко. И постоянно ще има. Все едно кой. Министрите на Виденов, дето през 1996 за малко не ги линчуваха след така наречен " Виденова зима ", през днешния ден са в първите редици на " смяната ". Но кой ще помни и ще мисли за такива работи!

Другата вътрешна причина за българския ляв завой е лакомията за от ден на ден благоденствие и безметежие; щастието ни се полага; който желае да ни го отнеме прави атентат срещу човешките ни права. Скромността е мъртва, смирението се среща по-рядко, от албиносите. Вижте, че към момента отхвърляме да признаем прехода за завършил. Кога ще свърши прехода, когато от чешмата потече ракия и Кока-Кола? Когато всички станат милионери? Но тогава с кого ще се мерят, пред кого ще се надуват. Пък и един път към този момент бяхме всички милионери.

Видя се същинският профил на електората - преобладаващо ляв. Тоест хора, които чакат някой да ги оправи. Дори когато пълнеха площадите със сини флагове срещу комунистите, даже когато мечтаеха за частна благосъстоятелност и капитализъм, даже когато се тълпяха зад Иван Костов да смъкват Виденов, даже тогава чакаха някой да ги оправи. Дори и тогава на процедура бяха леви и към момента са. Те и в този момент си мислят, че ще ги оправи някой от Канада. Канада е вълшебно място. Помните ли какво пееха клуб НЛО: " Ех, Канада! Ех, Канада! Ще продам алената си лада ".

Лявото най-накрая победи публично. Освен това мисля, че Картаген би трябвало да бъде опустошен, само че това едва ли има някакво значение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР