Време е за S.M.A.R.T. решения! Проектът INNOAIR се стреми към

...
Време е за S.M.A.R.T. решения! Проектът INNOAIR се стреми към
Коментари Харесай

Eкип на ФИСН при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ разработи система, следяща за удобството на пътниците в градския транспорт

Време е за S.M.A.R.T. решения! Проектът INNOAIR се стреми към  специфични, измерими, постижими, съответстващи и обвързани с времето решения - основаване на устойчива и стопански рационална система, отговаряща на желанията и увеличаваща удовлетвореността на жителите от публичен превоз.

Забързаното всекидневие изисква от ден на ден да предвиждаме точното време за транспортиране, а главният проблем на локалните администрации остава казусът с качеството на въздуха. Големите градове са най-засегнати от проблемите на съвремието, в това число и от този. Използването на персонални коли, наред с удобствата, които дават, слага все по-често пасажерите в усложнения и ги кара да търсят други способи за напредване в градска среда. Решенията, свързани с моделиране на тапите, закъсненията на градския превоз, зелен превоз при поискване и зони/коридори с ниски излъчвания съставляват интерес освен за София, само че и за други градове в страната, които изпитват проблеми с концентрацията на популацията.

Решението се крие в обезпечаване на по-голямо улеснение за пасажерите и даване на благоприятни условия за избор на различни разновидности за превоз, отговарящи на техните потребности. В тази тенденция работи план INNOAIR - първият български план, финансиран от самодейността „ Иновативни действия за градско развиване “ (Urban Innovative Actions) на Европейски Съюз, която предизвиква тестването на новаторски решения в модерна градска среда.

През първата фаза на плана са създадени разнообразни пробни модели в тематичната област на плана - новаторски решения за подвижност и зелено напредване. Прилагането им разрешава да се апробира набор от координирани принадлежности, които водят до:

*„ Зелен публичен превоз при поискване “, образуван от платформа с машинно образование и усъвършенствани аналитични благоприятни условия, който се поддържа от мини електрически автобуси;

*Модели за разбор и понижаване на отрицателните резултати от задръстванията;

*Геопространствени градски зони с ниски излъчвания, предотвратяващи навлизането на транспортни средства в центъра на града и избрани зони в нечисти дни

* Зелени коридори за деен превоз.

Концепцията за публичен превоз при поискване “green on demand transport ” резонира на желанията на потребителите, видени през техния взор и отразяващи техния метод на живот. Системата, анализираща този аспект бе създадена от Пловдивски университет в границите на план INNOAIR. Ако досега се предлагаха подготвени и всеобщо прилагани разновидности за превоз в градска среда, тук акцентът се слага върху потребителя като водеща фигура в процеса на търсене и предложение на съответни решения при пътешестване.  Обръща се внимание освен на рационалните претекстове при избора на съответен тип превоз като: дълготрайност на пътуването, време за очакване, сигурност на пасажера за броене на времето за идване в крайната му точка и други, само че и такива аспекти като: жанр на живот, обвързаност към съответен превоз, холистични претекстове, комфорт при пътешестване, наслаждение и други. Комплексно се регистрира въздействието на тези основни знаци върху желанията и нивото на задоволеност на пасажерите, като водещо е качеството на обслужване. Част от дадените решения, основаващи се на оценяването на потребителската задоволеност, са свързани с създаването на аналитични и самообучаващи се системи, които да оферират усъвършенствани направления и графици за пътешестване.

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване посредством Инициативата „ Иновативни действия за градско развиване “.

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР