Време е да вземем важно решение за Варна. Да си

...
Време е да вземем важно решение за Варна. Да си
Коментари Харесай

Варненският кмет: Време е да вземем важно решение

Време е да вземем значимо решение за Варна. Да си отговорим на въпроса желаеме ли  нова съвременна библиотека. Това попита през днешния ден варненският кмет Благоим Коцев във фейсбук.

Ето какво написа той:

Както знаете, актуалните библиотеки от дълго време към този момент не са единствено огромни салони с лавици за книги, а културни средища, наситени с мултифункционални пространства, зали за събития, презентации и концерти, читални, кафенета и пространства за срещи и екипна работа.

Днешните европейски библиотеки са центрове за другарство, просвета, работа и обучение – действия, от които градът има потребност, в случай че желае да осъществя изцяло своя капацитет. Варна е академични град с 6 висши образователни заведения, а няма съвременно пространство, където студенти, учени и експерти дружно да напредват науката.

Проектът за градска библиотека на Варна е определен с интернационален архитектурен конкурс. Сградата планува да има триетажен под земята паркинг, голям брой пространства и зали за разнообразни културни действия, техническа обезпеченост и доста други дадености. Проектът е за 7 надземни етажа, приключени със стъклена фасада и зелени пространства.

Но библиотеката има и своите провокации.

Тя ще коства сред 50 и 60 милиона лв., които занапред следва да осигурим. Предишната общинска администрация е заплатила близо 1 милион лв. за архитектурния конкурс и удължение на разрешителното за градеж. Пари, които ще бъдат окончателно похабени, в случай че не се вземе решение за пускане на плана в околните месеци.

И още: Мястото, където е планувана да се осъществя библиотеката, не може да бъде променяно. То е градска градинка и зелена повърхност тъкмо до постройката на Общината. Това значи, че ще загубим няколко огромни дървета и част от зелените пространства, преди да ги изградим отначало, защото това е част от плана.

Призовавам варненци да изкажат свободно мнението си за построяването на нова градска библиотека, с цел да вземем това решение дружно. Моля, споделете мислите и разсъжденията си в мненията под тази обява и очаквайте още форми на спор по тематиката в околните дни и седмици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР