Връзките се нуждаят от постоянни грижи, за да се развиват

...
Връзките се нуждаят от постоянни грижи, за да се развиват
Коментари Харесай

Грижите ли се за себе си така, както се грижите за близките си? Вижте защо е нужно да го правите Още за Грижите ли се за себе си така, както се грижите за близките си? Вижте защо е нужно да го правите

Връзките се нуждаят от непрекъснати грижи, с цел да се развиват и процъфтяват. Това е една от аргументите да влагаме толкоз доста сила, време и внимание в връзките си с хората към нас – близки, другари, сътрудници. Ние слушаме. Ние поддържаме. Ние се стараем да вършим благи и положителни неща за хората, които са скъпи за нас, и това е прелестно, тъй като демонстрира, че сме в пълноценни връзки, изпълнени с грижи и съчувствие.

Какво обаче можете да кажете за връзката, която поддържате със себе си? Инвестирате ли и в нея същото количество сила и време? Обръщате ли й задоволително внимание? Гради ли се и тя на грижа, добрина, почитание?

В реалност доста от нас даже не се замислят за връзката си със себе си. Нещо повече, доста от нас даже рядко мислят за себе си, с изключение на в моменти на самооценка или самосъжаление.

“Връзката със самите нас е най-важната от всички връзки в живота ни ”, твърди Стефани Даймънд, психолог с дългогодишна частна процедура в Маями, Флорида.

Здравите взаимоотношения със себе си са от сериозно значение, защото методът, по който се усещаме ние, има определяща роля в връзките ни с останалите – всяка мисъл, всяко възприятие, всяко прекарване влияе на връзките и живота ни.
“Вие сте общият знаменател на целия си житейски опит, тъй че в случай че връзката ви със себе си е здравословна, вие сте подготвени за по-успешен и благополучен живот ”, споделя още Даймънд.

Тя предлага 3 стъпки, които ще ни оказват помощ да изградим здрави връзки със себе си:
Практикувайте самоосъзнатост

Интересувайте се от себе си и от метода, по който живеете и приемате света към себе си. Размишлявайте върху моделите, които следвате в държанието и връзките си. анализирайте обективно кои от тези модели пречат да преследвате фантазиите си или подкопават удовлетворението и щастието ви. Когато ги идентифицирате, се постарайте да се освободите от тях.

Според Даймънд е добра концепция да водите дневник, в който да описвате всичко, което провокира у вас мощни усеща, както и метода, по който ги изразявате. С течение на времето това ще ви помогне да се опознаете, само че също и да тествате разнообразни способи за реакция.
Не спирайте да обичате и проявявате състрадание към себе си

„ Отнасяйте се към себе си по този начин, както очаквате да се отнася към вас угрижен непосредствен. Бъдете нежни, общителни, рационални и търпеливи със себе си. Обърнете внимание на вътрешния си глас. Какво ви споделя той? Всеки път, когато усетите негативност, обезсърчение, горест, самокритичност, си поемете надълбоко мирис и си припомните, че сте човешко създание и заслужавате грижа и добрина. Когато се успокоите, още веднъж прегледайте тревожните мисли, само че този път с нежно и състрадателно възприятие “, поучава Стефани Даймънд.

Ако ви е мъчно или чувствате тази обстановка “фалшива ” или „ пресилена ”, окуражете се с нещо, което в действителност чувствате, като: „ Изключително мъчно ми е да се оправя с целия този поток от отрицателни мисли, само че това е обикновено, като се има поради какъв брой години съм им робувал, без даже да си давам сметка за това. Време е да осъзная, че съм човешко създание, което позволява неточности, само че може да ги поправи, което се проваля, само че и съумява ”… Ако смятате, че не можете да се справите сами, наложително потърсете помощта на терапевт.
Приемете се такива, каквито сте

Приемането на себе си изисква време. Мощен метод да започнете този развой е като намалите своите високи упования. Защото кой може да бъде идеален и да живее съвършено? Много постоянно подвигаме летвата на упованията си толкоз високо, че на процедура е невероятно да я достигнем. Вследствие на това прекарваме живота си в самообвинения, самооценка, незадоволство, ниско самочувствие.

Нереалните упования са сигурен метод да изживеем живота си в отчаяние с мисълта, че тотално сме се провалили.

Даймънд поучава да намерим салдото в упованията, които имаме от себе си и другите. Балансът е в това да се стремим да бъдем „ задоволително добре и задоволително положителни ”. Помислете какъв брой по-свободни бихте се чувствали, в случай че не живеете с концепцията, че би трябвало да бъдете съвършени. Много скоро, откакто свалите на реалистично равнище задачите и упованията си, ще усетите измененията в себе си и в живота си – стресът ще бъде сведен, възприятието за благополучие и благоденствие ще се усили, взаимоотношенията ви с близките ще станат доста по-леки и радостни. А всичко това ще се случи с помощта на обстоятелството, че вие към този момент се чувствате доста по-щастливи със самите себе си.
Инфо:

psychcentral.com, pixabay.com

Още за Грижите ли се за себе си по този начин, както се грижите за околните си? Вижте за какво е нужно да го вършиме | Psychology Framar.bg от Framar.bg: https://psychology.framar.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР