Връзката на бащата с дъщеря му може да повлияе на

...
Връзката на бащата с дъщеря му може да повлияе на
Коментари Харесай

Принцесата на татко: 3 неща, които момичето учи само с баща си

Връзката на бащата с щерка му може да повлияе на целия живот и преди всичко - на избора на сътрудник, на самочувствието и на чувството на момичето, че е привлекателно и хубаво.

Има мнение, че неналичието на мъж в къщата съвсем няма да се отрази на възпитанието на момичето. Не по този начин седи въпросът за момчета, за които таткото би трябвало да бъде първият образец за подражателство.
Защо обаче таткото е толкоз значим в живота на дъщерята,  обяснява психологът Ирина Боровихина. 

1. Учи я да се доверява на света

Основното нещо, което бащата дава на щерка си, е възприятието за сигурност в този свят и за личната ѝ сигурност в него. Подсъзнателно бащата е оня огромен и мощен човек, който постоянно ще се застъпи и ще се притече на помощ на своята дребна принцеса.
Ако майката, като жена, дава на първо място любов и деликатност, таткото дава мощно чувство, че има кой да я отбрани и да я опази.
Защитната функционалност на бащата е заложена в доста ритуали и обичаи.

Например при католици и протестанти бащата води щерка си по пътеката, с цел да я „ съобщи “ в ръцете на различен мъж – на нейния брачен партньор, което алегорично значи: „ Преди това я защитавах, тя беше под моя протекция, а в този момент ти ще я защитаваш. "
Чувствайки се в сигурност, момичето изпитва успокоение и предпочитание да изследва света.

2. Учи я по какъв начин да избира верните мъже

Именно в общуването с бащата момичето схваща по какъв начин би трябвало да се държи мъжът в фамилията, по какъв начин се построяват връзките сред мъж и жена, каква е разликата сред мъжкото и женското държание.
За момичето бащата е модел, образец за мъжка роля. И точно на този образец тя ще разчита по-късно (често подсъзнателно), когато прави избор на предстоящ брачен партньор и ще избира тези мъже, които по държание доста припомнят на татко ѝ - непоколебим или гальовен, могъщ или благосклонен, леден или грижлив.

Ролята на бащата във възпитанието на дъщерята може да бъде както позитивна, по този начин и негативна.
Ако той я възпитава хладно и безчувствено, позволявайки си доста сериозни забележки, тогава, съгласно психолозите, момичето може да свикне с този модел и по-късно подсъзнателно да търси леден и даже нечовечен сътрудник.
Мъжът „ под чехъл “ също ще бъде извънредно неподходящ модел за подражателство - за какво момичето ще желае подобен мъж, в случай че в бъдеще то ще взема всички решения.

3. Гради нейното самочувствие

Бащата е първият мъж, който прави оценка момичето: нейния външен тип, държание, жанр на другарство. Оценката му мощно въздейства върху образуването на възприятието ѝ за женственост, нейната лична прелест и убеденост.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР