Вразгара на отоплителния сезон и по-ниското атмосферно налягане, столичани отново

...
Вразгара на отоплителния сезон и по-ниското атмосферно налягане, столичани отново
Коментари Харесай

Къде в София качеството на въздуха е „лошо“?

Вразгара на отоплителния сезон и по-ниското атмосферно налягане, столичани още веднъж дишат рисково замърсен въздух.

В две от станциите в София, в „ Надежда “ и в „ Хиподрума “, Европейският показател за качеството на въздуха демонстрира стойност „ неприятно “ на 13 декември, съобщи БГНЕС.

Концентрация на фини прахови частици над среднонощната норма от 50 µg/m3 се регистрира най-осезаемо от измервателните станции в „ Надежда “ и в „ Хиподрума “.

Станция в столичния квартал „ Лозенец “ регистрира над 67 µg/m3 замърсяване и сигнализация като „ вреден “ за дишане въздух.

Според европейския “Air Quality Index ” във вторник вечерта 8 града са били с централизация на фини прахови частици над нормата. Най-високи са били равнищата в Русе. 

Запрашаването е резултат от струпване на замърсители след няколко относително тихи дни, в които огромни територии у нас бяха “затиснати ” от инверсионна облачност и мъгли.

Промяна в атмосферната циркулация по нашите географски ширини се чака от сряда нататък. Прогнозите са за мощни фьонови ветрове по северните планински скатове, а по-късно и за навлизане на леден въздух от север. Динамиката ще помогне за “изчистването ” на насъбраното замърсяване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР