Вратички в закона позволиха строителството на огромна Г-образна сграда в

...
Вратички в закона позволиха строителството на огромна Г-образна сграда в
Коментари Харесай

Вратичка в закона лиши от слънце жители на Манастирски ливади

Вратички в закона разрешиха строителството на голяма Г-образна постройка в квартал " Манастирски ливади ". Жителите на околните парцели се оплакват, че новостроящия се блок ще ги лиши от правото им на слънчева светлина. Новият блок няма ограничаване при плътността на застрояване и не е съгласуван със съществуващите здания, считат пострадалите. От районната администрация " Триадица " са безапелационни, че всичко е законно и жалбите против стартирания градеж са неоснователни.

София



Румяна Божкова подава няколко тъжби до районната администрация " Триадица " и до направление " Архитектура и градоустройство " към Столичната община по отношение на стартирания градеж до нейната къща. Според нея строителят се е възползвал от вратична в закона, с цел да може да построи голяма монолитна постройка, която изцяло засенчва нейната къща.
Румяна Божкова: " Член 36, алинея 3 - височината на новата постройка би трябвало да се съобрази с височината на заварените здания и член 197 т.3 от Закона за благоустройство, новите здания би трябвало да се съобразят с по-ниско съществуващите здания. "
В края на 2016-а година регулацията на парцелите е изменена и вместо две обособени здания в този момент е планувана една Г-образна.
Иван Шишков, основен проектант на регион " Триадица ": " Това е поискано от заинтригуваните страни и е позволено заради това, че е законосъобразно. "
Адвокатът на госпожа Божкова обаче е безапелационен, че при сходни случаи би трябвало да се гледа ползата на всички, а освен на вложителя, тъй като той трансформира формата на парцела за да излезе на две улици.
Николай Николов, юрист на Румяна Божкова: От тук насетне административният орган стартира да разсъждава, че това е парцел на две улици и респективно пояснява, че това е ъглов парцел, а това са две успоредни улици, те не подписват ъгъл.
Николай Николов, юрист на Румяна Божкова:
Иван Шишков, основен проектант на регион " Триадица ": " Парцелът, който е станал плод на използването на този член, е на процедура с тази привилегия да няма ограничаване в кинта и плътността, само че това не е нараснало самото застрояване. "
Предстоящите промени в Закона за устройство на територията целят да се избегнат точно сходни малки врати, които разрешават парцелите да се употребяват с нереални и изкуствено основани привилегии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР