Вратата на монумента е разбита, охраната липсва и в обекта

...
Вратата на монумента е разбита, охраната липсва и в обекта
Коментари Харесай

Бузлуджа е без охрана, монументът е заплашен от разрушаване

Вратата на монумента е разрушена, защитата липсва и в обекта влизат хора, свободно и безнадзорно. Тревогата си изрази пред БНР-Радио София Радослав Илиев от екипа на Фондация " Проект Бузлуджа ".

След сполучливото обезопасяване на постройката през 2022 година, което я приготви за отваряне за гости, Бузлуджа не отвори порти.
Областният шеф на Стара Загора Ива Радева, обаче, е издала заповед за възбрана на какъвто и да е достъп. Иззела е ключовете за постройката от охраняващите я служители на реда.

По този метод обектът става затворен даже и за екипите на фондация " Проект Бузлуджа ", които от 2019 година насам работят по реставрацията и опазването.
Изключена е системата за мониторинг от датчици и камери.

Възстановените мозайки в монумента - с финансиране от фондация " Гети ", от Министерство на културата и от стотици донори, още веднъж са изложени на риск от разрушение.

Нерегулираният достъп може да докара и до трагичен случай, тъй като посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други рискови зони.

Съдбата на този монумент на културата от национално значение е в ръцете на Областна администрация Стара Загора, безапелационни са от фондацията. В града през днешния ден е планувана специфична конференция.

" Това е най-големият идеологически паметник от времето на социализма в цяла Централна и Източна Европа. През последните 5-6 години беше проучен и реставриран благодарение на към 100 доброволци. Паметникът е значим като артефакт за една ера – посочи Радослав Илиев. – Той е функционирал като знак на Българска комунистическа партия единствено 8 години (1981-89), доста повече – като противовес, като място за разпределяне на общественото напрежение. Има и трети интервал, когато е обект за поп културата – за графити, поради причудливата форма, за креативен сили. Той би трябвало да остане и поради мотив за полемики за идеологическите ни виражи през годините. Със събуждането на концепцията на арх. Дора Иванова, стана и обект на интерес на научни институции отвън България. "

Областната администрация е притежател на постройката, само че очевидно няма схващане на положените старания досега.

Това е културно завещание със международно значение. Дори и да е стеснен достъпът, дано остане защитата до последващо решение за взаимен модел на ръководство и действие, акцентира още Илиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР