Връщането на учениците може да се отложи за по-следващата седмица,

...
Връщането на учениците може да се отложи за по-следващата седмица,
Коментари Харесай

Връщането на учениците 1.-4. клас може да се отложи за 8 ноември |

Връщането на учениците може да се отсрочи за по-следващата седмица, а не за началото на идната, каквито планове бяха декларирани от министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Това стана ясно от отговор на просветителния министър акад. Николай Денков в изявление за България on air. Дата зависи от доставката на бързите проби за COVID-19, които ще вършат децата два пъти седмично.

" Не мога да кажа дата, без да е определен изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще вършат тестванията. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е правилно. Опитваме се да влезем в другата седмица, само че е изцяло допустимо да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, в случай че няма цялостен локдаун ", споделя Денков.

Тази седмица МОН разгласи поръчка за закупуването на 400 000 теста, които би трябвало да стигнат за месец. За задачата бяха отпуснати 13 млн. лв..

Планът на управляващите е в случай че методът проработи, последователно да бъдат върнати в клас и учениците от по-горните класове в тъмночервените по заболеваемост общини.

Тестовете ще са щадящи - на база слюнка или с тампон, с който се взема проба от устата.

Ако родителите не желаят децата им да се тестват, те ще продължат да учат онлайн от у дома.

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева съобщи пред БНР, че на съвещание на Отрасловия съвет в МОН са били избрани датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1. до 4. клас в учебно заведение.

OFFNews се обърна към министерството с молба за обяснение. Очакваме отговора им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР