Връщането на маските на закрито показва, че нещата продължават по

...
Връщането на маските на закрито показва, че нещата продължават по
Коментари Харесай

РЗИ ДА СИ НАВРЕ ЗАПОВЕДТА КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕ! МАСКАТА Е СИМВОЛ НА СТРАХА, БЕЗДУШИЕТО И БЕЗПРАВИЕТО. ВРЕМЕ Е ДА РЕШИТЕ КАКЪВ СВЯТ ИСКАТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ

Връщането на маските на закрито демонстрира, че нещата не престават по проект. Първо беше в превоза. Имаше единствено тиха опозиция. Знаете доста добре по какъв начин се сварява жабата. Нагорещявате постепенно и тя не се усеща да изскочи.

В нашето общество се случва същото. Бунтарите не одобряваме, останалите просто привикват. Навикът е извънредно нещо. Никой не става преднамерено пияч или подвластен от тютюн и опиати. Формира се последователно. Така е и с мързела. Днес няма да ида на подготовка, ще наваксам на следващия ден.

Харесва ми хоум офиса, ставам по-късно за работа. Скатавам повече, храня се по-редовно, никой не ме гледа пълнея ли. Комфортът убива мотивацията, желанието за развиване.

Учителите отбиват номера с онлайн образование и не ги „дразнят дребните гадове“. Децата израстват алиенирани и безпросветни. Не учат, не поддържат връзка, не помнят да го вършат или даже не го научават.

Маската е знак. На страха, бездушието и безправието. На тоталитарния метод. На прехода към актуален рабски модел. Разбирам за какво международният хайлайф ни преглежда като презряни роби и подчовеци. Защото ние драговолно прегръщаме страха  мързела и нездравословните привички.

Най-големите крепители на робството не са робовладелците, а робите с някакви привилегии. Помнете го. Адресът на РЗИ го знаете. При Кацаров бях самичък. Надявам се към този момент да не бъда. Време е да решите какъв свят желаете за децата си!

Тодор Беленски



Добрин Добрев:

Преди малко прочетох, че от 4 август в София връщат маските на безусловно всички закрити публични места – включително всички магазини, молове, таксита и така нататък На всичкото от горната страна, в заповедта е посочено, че работодателите нямат право да позволяват до работните пространства чиновници с, изтъквам: „ прояви на остри респираторни заболявания (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други) ”.

Това значи, че всеки, който е настинал или е с главоболие няма право да отиде на работа. И още доста ограничавания се постановат със заповедта от през днешния ден.

В тази връзка, мой другар – правист на доста високо равнище и арбитър – разгласява коментар, в който в детайли изяснява, че законът не дава право на РЗИ да постанова такива ограничавания и отговорности, в случай че още веднъж не бъде оповестено „ изключително състояние ”. В момента ние нямаме оповестено такова, надлежно РЗИ може да си завре заповедта, където пожелае.

Публикувам тук целия коментар на моя другар:

„ Напоследък, около бавното връщане на носенето на маски, правено със заповеди на Директорите на РЗИ по места, взеха да ме налазват следните мисли:

На първо място, Директорът на РЗИ не е способен орган да издава заповеди с такова наличие. Той си има избрани функционалности и сфери на активност. В „ неизвънредна обстановка“ шефът на РЗИ няма пълномощията да подрежда на елементарните жители какво да вършат. Той може да дава нареждания единствено на тези негови чиновници, които са му подчинени или работят в места, които са под контрол на РЗИ. Неслучайно Конституцията и Законите на Република България са основани по този начин, че да подсигуряват, че Държавата няма да се намесва в Частноправната сфера. Това значи, че Държавата и който и да е държавен чиновник не може със заповеди да подрежда на свободните жители по какъв начин и от къде да работят, с кого да се виждат, на какво разстояние да стоят един от различен и в съответния случай – изрично не може да им подрежда да си крият лицата зад някакъв парцал. Няма спор, че в обстановка на „ Извънредно положение“ или неговото недоносче „ Извънредна епидемиологична обстановка“, някои съществени права на жителите могат да бъдат краткотрайно лимитирани. Но в естествена конюнктура такова ограничаване е немислимо, респективно никакви заповеди на Директорите на РЗИ не могат да имат получател безграничен кръг от българските жители.

Второ – погрешно шефът на РЗИ е приел, че може да дефинира „ ограничения ” като носенето на маски, каквито ограничения можеха да бъдат определяни по време на „ Извънредна епидемиологична конюнктура ”, само че не могат да бъдат определяни в нормално, неизвънредно време. Действително, Законът за здравето, с последните му промени, даде пълномощия на Директорите на РЗИ да вкарват противоепидемични ограничения. Но такива ограничения могат да бъдат да вземем за пример – да разпореди в лечебните заведения и публичните места да има дезинфектанти, да организира осведомителна акция, да промени организация на работа на лечебните заведения. Да постанова обаче ограничения, присъщи за „ Извънредна обстановка ” по обикновено време, това той не може. Не може в този момент, не го е можел и преди „ Ковид нервността ”.

Още нещо в тази тенденция – Заповедта се базира на „ Плана на държавното управление ”. Интересно е да се означи, че „ Планът на държавното управление ” няма нормативен темперамент. От неговото наличие не могат да се извличат отговорности за никого и те не могат да бъдат инкорпорирани в Заповедта на Директорите на РЗИ.

Нещо повече, „ Планът ” няма независимо съществуване. Правителството подаде оставка. Него към този момент го няма. С него изчезна и „ Планът ” му за справяне с епидемията. Новото държавно управление може да си одобри собствен проект, само че и той ще има единствено пожелателен темперамент във връзка с налагането на някакви ограничавания.

И най-после, само че не по значимост – Конституцията има директно деяние. Тя подсигурява на българските жители избрани права и свободи, измежду които са и невъзможността някакъв държавен чиновник да разпорежда на свободните жители по какъв начин да се обличат, какво да носят /маски/, от къде да работят и така нататък, все едно са му подчинени. Противното би означавало да зачеркнем всички съществени стълбове на Демокрацията и Правовата страна и да се оставим в ръцете на един държавен чиновник и на административния произвол на всеки управляващ… ” – Лилия Делирадева

Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР