Връщането на камионите в страната на регистрацията и почивката на

...
Връщането на камионите в страната на регистрацията и почивката на
Коментари Харесай

България заплаши ЕП със съд заради приетия пакет Мобилност

Връщането на камионите в страната на регистрацията и почивката на водачите – това са двата противоречиви въпроса от пакет " Мобилност ", по които е реализирано единодушие сред Европейската комисия, Европейския парламент и Съветът на Европейски Съюз. България обаче не е удовлетворена и министър председателят Бойко Борисов ще повдигне въпроса на лидерската среща в Брюксел още в четвъртък вечерта, а транспортният министър Росен Желязков сподели, че в случай че решението стане факт, страната ни ще го оспорва пред Съда на Европейски Съюз.

Шофьорите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време би трябвало да са в хотел, който ще се заплаща от работодателя. Освен това водачите са задължени да се връщат в страната, в която е записано транспортното средство, най-малко един път на 4 седмици, без значение къде се намират. Камионите пък ще би трябвало да се връщат в страната, в която е записана компанията, най-малко един път на 8 седмици.

Въвежда се и условие камионите и микробусите да бъдат оборудвани с така наречен " умни тахографи ", които да регистрират интернационалните интервенции. За камионите срокът е до 2025 година, а за микробусите - до 2026 година

Споразумението е реализирано рано в четвъртък сутринта след траяли цяла нощ договаряния, оповестиха от Европарламента..

България е измежду страните, които е срещу връщането на камионите и почивката на водачите отвън кабината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР