Връщането към международни договори и спогодби не е градивно, подчерта

...
Връщането към международни договори и спогодби не е градивно, подчерта
Коментари Харесай

Борисов поиска единни Балкани

Връщането към интернационалните контракти и спогодби не е градивно, акцентира министър председателят

 От Белград министър председателят Бойко Борисов прикани за нормализиране на връзките и с Русия, и с Турция. Снимка: Цветан Томчев От Белград министър председателят Бойко Борисов прикани за нормализиране на връзките и с Русия, и с Турция.
Снимка: Цветан Томчев
„ Балканите доста епохи наред са генерирали единствено войни. Сега е основен миг, защото доста от огромните играчи в света имат ползи на Балканите. И всеки в някоя страна е постигнал повече въздействие. Искаме единни Балкани, съвременна инфраструктура. ” Това разгласи министър председателят Бойко Борисов в Белград. Сръбската столица бе хазаин на втората четиристранна среща на балкански водачи. На нея министър председателите на България, Гърция, Румъния – Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът на Сърбия – Александър Вучич разискаха европейската интеграция на страните от Западните Балкани, икономическото съдействие, районната непоклатимост и общи енергийни и инфраструктурни планове.

Борисов насочи следното обръщение към Брюксел: „ Европейски Съюз има едни мъдри, прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да съблюдават всички правила, които европейската народна власт постанова ”. Той акцентира, че дружбата на балканските водачи не е ориентирана против никоя страна. „ Тя е да даде повече опция за повече вложения и повече градежи в Балканите. Там, където се строи, там няма войни. ”

Борисов напомни, че „ Балканите са натоварени с история, войни, кръвопролития ”. Премиерът прикани за възстановяваме на връзките и с Русия, и с Турция. „ Говорехме си това с сътрудника Ципрас, с цел да може Балканите да са спокойно място. Имаме американски бази, имаме и съветски, и спорът е подготвен. Имаме мюсюлманско и християнско население. Една искра да пламне и…знаем какво следва. И по тази причина не желаеме да сме пасивни и да чакаме какво великите сили ще решат за нас. Длъжни сме да установим непоклатимост на народите ни. На Балканите всички пръсти са равни. Искаме да помогнем на Брюксел при вземането на решения, а не да слагаме ултиматуми ”, сподели още министър председателят.

Той акцентира, че като членове на НАТО сме „ лоялни сътрудници, само че нашата пъпна шнур, нашето сърце е Брюксел ”. „ Убеден съм, че за България, за Балканите по-добър път няма ”, съобщи Борисов.

Попитан по какъв начин ще разяснява намека на Ердоган за проверка на Лозанския контракт, Борисов цитира позицията на външното министерство и бе безапелационен, че не е добър звук да се оспорват контракти. „ Връщането към интернационалните контракти и спогодби не е градивно за Балканите ”, акцентира министър председателят и добави: „ Ако с водачите на Сърбия, Гърция и Румъния си заговорим за историята 30 години обратно, би трябвало да си тръгнем на мига – няма да могат да ни разтърват. Историята е за историците… ”

Вучич увери, че страната му върви по европейски път


Сърбия няма да къса със остарели другари


В Белград знаят кой повлия за разединение на територии

 Някои хора, като отидат в Москва, не помнят от кое място се пристигнали. Аз не не помня. Винаги съм следвал една и съща политическа линия, увери сръбският президент Александър Вучич. Някои хора, като отидат в Москва, не помнят от кое място се пристигнали. Аз не не помня. Винаги съм следвал една и съща политическа линия, увери сръбският президент Александър Вучич.
“Сърбия върви по своя европейски път ”, в това увери министър председателите на България, Гърция и Румъния сръбският президент Александър Вучич.

Той побърза да отговори на нападките, че страната му е мощно обвързвана с Русия. “Някои хора като отидат в Москва не помнят от кое място са пристигнали. Аз не не помня. Винаги съм следвал една и съща политическа линия.Казвал съм и на Меркел, и на Тръмп: Русия е другар, само че Сърбия желае да поддържа военния си неутралитет, желаеме да си изградим лична войска, която да подсигурява нашета сигурност. Никой не трябва да не помни, че обстановката в Сърбия е друга от тази на България, Гърция и Румъния, тъй като Сърбия бе атакувана през 1999 година Имаше сложни последствия през 2008 година ”, акцентира Вучич. Той изрази вяра, че всички добре схващат обстановката на сръбските жители.

“Трябва все по-ясно да обясняваме позитивните аспекти на нашия европейски път благодарение на нашите другари от България, Гърция е Румъния. Понякога някои хора от Европа имат вяра, че имат правото да ни поучават, да ни четат лекции, само че не помнят, че хората в Сърбия добре знаят кой повлия на процесите, които доведоха до лишаване на част от територията на Сърбия, или най-малко по този начин го възприемаме сръбските жители ”, сподели още сръбският президент.

Той разгласи, че Сърбия доста деликатно се стреми да опазва сигурността и мира в района. “Няма по какъв начин да забравим компликациите, пред които бяхме изправени в предишното, тези пред които сме изправени и в сегашното. Мисля, че имахте опция да видите строителството, което се случва в Белград и икономическия прогрес… Ние сме по пътя на Европа, само че няма и да подкопаваме взаимоотношенията с други страни, които имаме от епохи ”, акцентира Вучич.

Условие


Ципрас даде период на Македония да реши за името


 dsc_7830 Премиерът на Гърция Алексис Ципрас разгласи, че 2018 година ще докара до позитивна развръзка разногласието за името с Република Македония. Според него, това можело да се случи единствено, в случай че Скопие престане със своите искания.

Ципрас съобщи, че Лозанският контракт е крайъгълен камък за Балканите. ”Не би трябвало да има етническа изолираност, не би трябвало да се връщаме към едни времена на разделяне. Това ще е пагубно за Европа ”, сподели Ципрас. Той акцентира, че българското председателство на Европейски Съюз ще бъде едно балканско председателство.

„ Приветствам решението на Бойко Борисов да провежда среща през май на Европейски Съюз и Балканите. Тази среща ще покаже, че българското председателство ще бъде балканско ”, съобщи Ципрас. Според него Гърция, България, Румъния и Сърбия могат да играят основна роля за развиването на Балканите. „ Това ще даде по-добра вероятност за цяла Европа ”, сподели гръцкият министър председател.

След меморандума


Чакаме по-ниски цени на роуминга

 Министър Ивайло Московски и сътрудника му Расим Ляич подписаха меморандум за по-ниски цени на роуминга. Министър Ивайло Московски и сътрудника му Расим Ляич подписаха меморандум за по-ниски цени на роуминга.
България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за понижаване на цените за роуминг. Подписите си под документа сложиха министърът на превоза Ивайло Московски и сръбският министър на търговията, туризма и известията Расим Ляич.

Очаква се телекомите от двете страни да договарят изискванията за по-ниските цени на диалозите и трафика на данни. Прогнозите са, цените на роуминга да поевтинеят в идващите сред 3 и 6 месеца.

Отпадането на роуминга с страните от Западните Балкани е приоритет за идното българско европредседателство. Това е цел освен за за държавното управление ни, само че и за българския еврокомисар Мария Габриел. Сърбия е втората страна от района след Македония, с която е подписано такова съглашение.

Букурещ ще е хазаин на идната среща


В началото на март Букурещ ще е хазаин на идната четиристранна среща. „ През май преди София, ще имаме още една среща в Гърция и желаеме тези срещи да са регулярни, да носят значими послания ”, сподели румънският министър председател Михай Тудосе.

Тудосе акцентира, че за консолидираното на Сърбия в Европейски Съюз балканските страни от европейското семейство могат да оказват помощ. „ Ние трите страни членки на Европейски Съюз ще подкрепим Сърбия по допустимо най-хубавия метод, ще спомогнем за улеснението на техния европейски път ”, добави Тудосе. Той призна, че и Румъния, и България, и Гърция имат провокациите, с които би трябвало да се оправят. „ Няма нито един проблем, който да не можем да преодолеем ”, увери Тудосе. Той описа, че след полемиките в Белград решили, че би трябвало все по-често да има четиристранни срещи сред министрите – по енергийните, външнополитическите въпроси, както и по въпросите, свързани с миграцията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР