Връщане към нормалността. Така кметът Стефан Радев определи днешното публично

...
Връщане към нормалността. Така кметът Стефан Радев определи днешното публично
Коментари Харесай

Рекорден бюджет от близо 200 млн. лева за Сливен обсъдиха днес

Връщане към нормалността. Така кметът Стефан Радев дефинира днешното обществено разискване на проектобюджета на Община Сливен за 2024 година По думите му за първи път от две години насам, разглеждането на главната финансова рамка на общината протича при започване на годината, през нормалния интервал, което съгласно него е добре. Като ползотворна дефинира пред публицисти кметът Стефан Радев днешната полемика по отношение на плана за бюджет за 2024 година

Чуйте в аудиото...

„ Бюджетът за 2024 година е на рекордна стойност – близо 200 млн. лева Голяма част от средствата още веднъж са ориентирани в образованието. За втора поредна година и макар инфлационните процеси, няма да имаувеличение на налози и такси за нашите съграждани. Смятам, че това е добре, поради двете сложни години и повсеместното нарастване на цените на стоките и услугите “, акцентира градоначалникът. Това съгласно него е и главното, с което може да се характеризира тазгодишният бюджет.
Стефан Радев разяснява и заложеното, минимално, съгласно него, нарастване на възнагражденията в общинската администрация.
„ Ние залагаме на по-високо нарастване от това, което получаваме като дотация от страната. То ще бъде към 10 % за тази година “, уточни кметът.

Планираните доходи общо за 2024 година са в размер на 199 247 499 лева В съпоставяне с миналата година, те се усилват с 6,1 %.

„ Основните мероприятия, които извършва Общината, са обезпечени. Предстоят нови действия през актуалната година. Предвидилисме средства за отчуждаване на парцелите по южния фронт на ул. „ Г. С. Раковски “ – от Двата аслана до Новоселски мост, с цел да можем да стартираме разширението в тази част. Една концепция, която е на моите години “, съобщи още кметът.
Сред идните действия той открои огромните планове, които се приготвят още от предходната година – Индустриалният парк и фотоволтаичната електроцентрала.

„ През идващите четири години ще заложим и на възобновяване на тротоарите и уличните настилки в града “, бе безапелационен Радев.

Общият размер на разходната част за 2024 година е 199 247 499 лева Тя е създадена с отчитане на някои по-важни условия - основаване условия и предпоставки за осъществяване на главните цели и задания за 2024 г.; финансово обезпечаване на предложенията, направени от второстепенните разпоредители с бюджет. Изготвянето на разходната част е съобразена и с методиката по член 17 от Наредбата за изискванията и реда за сформиране на бюджетната прогноза за локалните действия за идващите три години, за сформиране, приемане, осъществяване и отчитане на бюджета на Община Сливен. Тя е в сходство с настъпилите структурни промени в натуралните индикатори, както и с растежа на разноските за хонорари – повишение на размера на минималната работна заплата – от 780 лева, на 933 лева от 1 януари 2024 година

В рамките на общественото разискване бяха дискутирани някои от перата, заложени в проектобюджета и функционалности на Общината. Бяха чути разнообразни отзиви от присъстващите. Сред тях беше и ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, който напомни, че пред осем години Община Сливен е била със 19 огромни възбранителни парцела. Днес тя към този момент няма просрочени отговорности.

На публичното разискване участваха зам.кметовете Румен Иванов, Камен Костов, общински съветници, кметове на обитаеми места, кметски наместници, специалисти и жители.

Проектът за бюджет следва да бъде прегледан от непрекъснатите комисии на локалния парламент и импортиран за гласоподаване на съвещание на Общинския съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР