Връщаме се в схеми, родени от дефицита и високите цениМошеници

...
Връщаме се в схеми, родени от дефицита и високите цениМошеници
Коментари Харесай

Бум на измами с дърва и пелети

Връщаме се в схеми, родени от недостига и високите цени
Мошеници дават обещание доставки и пращат куриери да събират капаро

По селата обикалят самозвани секачи

Високите цени и неналичието на дърва за огрев и пелети провокира взрив на измамите. С наслаждение мошениците си спомниха за Лукановата и Виденовата зима и заляха интернет с лъжливи разгласи, че ще доставят дефицитните артикули

По данни на полицията мнимите търговци на топлота първо основават подправени профили в обществените мрежи и уеб страниците за разгласи. Там стартират да оферират кубици нарязани и нацепени дърва или чували с пелети на преференциални цени и сочат телефон за контакт. Купувачите стартират да им звънят, уговарят цената и доставката и се схващат да платят капаро на пощальон. Обикновено предплатата се желае за гориво на камионите и резачките, за надници на секачите, товарачите и т. н. Идва куриерът, взема парите, отпътува си, обявата изчезва, телефонът се изключва и повече в никакъв случай няма връзка с този номер. Най-често наемниците са единствено мулета на %, които не знаят кой ги праща и на кого дават парите.

В момента по селата в Северозапада работи и напълно “аналогова” скица. Цигани с камиони и микробуси, въоръжени с моторни резачки, лъжат баби и дядовци, че са извикани да секат гори в този регион и оферират да им докарат дърва. В някои случаи вземат освен капаро, а напряко цялата сума - по 80-100 лева за кубик. После изчезват, а излъганите не виждат смисъл да се оплакват на Рашковата полиция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР