Връщам празна папка. Това заяви номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС

...
Връщам празна папка. Това заяви номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Габриел пред Радев: Връщам празна папка, за да не допусна имена на задкулисието като министри

Връщам празна директория. Това съобщи номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред президента Румен Радев.

" Папката, която връщам е празна, тъй като в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да позволи да има имена на хора, които не са резултат в резултат на открити и ясни диалози, на основата на правила и отговорности, а са резултат на подмолни сделки. Това не бих го позволила ", каза тя с трептящ глас пред държаввия глава.

Мария Габриел върна несбъднат първия изследователски мандат на президента Радев. Тя дойде в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

" Виждаме доста мощна поръчка за конституционно болшинство за промени, които ще разрешат в България да има възприятие на правдивост ", добави тя. 

Габриел посочи, че разликите с Българска социалистическа партия са станали очевидни на доста ранен стадий. Водейки диалозите с другите партии обаче е станало ясно, че може да се намерят сплотяващи старания, които да създадат по този начин, че България да има постоянно държавно управление, което да слага приоритет хората и евроатлантическата ориентировка.

Тя сподели, че вижда доста мощна поръчка за конституционно болшинство. Благодари на парламентарните групи на Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, които са застанали зад нея.

Заяви още, че в последните 48 часа е станало ясно, че може да има основа на устойчиво държавно управление от диалозите на първата и втората политическа мощ.

" С компромиси в името на една цел - България да има постоянно държавно управление, с ясни правила, цели и отговорности ", сподели Габриел.

Тя осведоми президента, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се съгласили, че вторият мандат би трябвало да бъде народен и той да търси поддръжката на това конституционно болшинство. Има единодушие да се излъчва министър-председател и зам.-министър ръководител на ротационен принцип, законодателна и управническа стратегия, доста ясно декларирани отговорности.

Когато първият мандат не успее, всеки идващ значи още по-тежки, а от време на време и мъчно обясними взаимни отстъпки и опасности за обществото, заяви президентът Румен Радев.

„ Пътят, по който сте се насочили, изисква доста интензивна работа и най-много интензивна връзка пред българското общество “, сподели президентът на Габриел.

В рамките на идващите дни президентът ще връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на „ Продължаваме промяната – Демократична България “. 

Румен Радев още веднъж прикани партиите в Народното събрание да не бавят приемането на бюджет за тази година и значимите закони, " тъй като те се чакат от българските жители и са извънредно значими за страната ".

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание претендентите за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на " Продължаваме промяната-Демократична България " Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали съглашение за кабинет с втория мандат с министър председател на ротационен принцип.

Премиерите ще са двама и те ще се ротират на 9 месеца. В първите 9 месеца предлагането е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За идващите 9 месеца - министър председател да е Мария Габриел, а Денков да поеме функционалностите на вицепремиер. Промени в първичния личен състав и структурата на Министерски съвет ще се вършат единствено със единодушието на двете страни.

Миналата седмица ГЕРБ приготвяше кабинет с Движение за права и свободи и " ИТН ", само че в неделя стана ясно, че двете най-големи партии в Народното събрание ще стигнат до формула за кабинет с обща поддръжка. Снощи обаче водачът на " ИТН " Слави Трифонов отдръпна поддръжката на партията си за кабинет с първия мандат, откакто стана ясно, че Борисов води паралелни договаряния с ПП-ДБ за общо ръководство.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР