Враждуващите сили открипа стрелба в столицата Хартум в битка за

...
Враждуващите сили открипа стрелба в столицата Хартум в битка за
Коментари Харесай

Десетки жертви при масови безредици в Судан frognews.bg

Враждуващите сили открипа пукотевица в столицата Хартум в борба за президентския замък, надзор над държавната телевизия и щаба на армията. Двадесет и пет души, в това число 17 цивилни, са починали в града, оповестяват лекарски организации. Сред починалите има и чиновници на Световната продоволствена стратегия към Организация на обединените нации. 

Сблъсъците избухнаха след напрежение към препоръчаното прекосяване към гражданско ръководство.

И армията, и паравоенните сили в Судан твърдт, че управляват летището и други основни обекти в Хартум, където боевете продължиха през цялата нощ, предават от BBC. Напрежението е високо и в прилежащ Омдурман. Очевидци оповестяват за пукотевица в Порт Судан на Червено море. 

Судан се ръководи от генерали, след преврата през октомври 2021 година Битката се води сред армейски елементи, лоялни на фактическия водач военачалник Абдел Фатах ал Бурхан, и RSF, командвани от заместник-лидера на Судан Мохамед Хамдан Дагало, прочут също като Хемедти. Дагало твърди, че войските му ще не престават да се бият, до момента в който не бъдат завладяни всички армейски бази. В отговор въоръжените сили на Судан изключиха опцията за договаряния " до разпускането на паравоенните RSF.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР