Враждуващите главнокомандващи на Судан се споразумяха за 24-часово прекратяване на

...
Враждуващите главнокомандващи на Судан се споразумяха за 24-часово прекратяване на
Коментари Харесай

В Судан обявиха 24-часово примирие след натиск от САЩ

Враждуващите главнокомандващи на Судан се споразумяха за 24-часово преустановяване на огъня , което стартира довечера, оповестява " Ройтерс ".

До решението се стигна, откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън насочи апели към двете страни на фона на, при които американски дипломатически ескорт попадна под обстрел.

Примирието ще стартира в 18.00 часа локално време и и няма да надвишава контрактуваните 24 часа, съобщи военачалник Шамс ед Дин Кабаши, член на суданския боен съвет.

Държавният секретар на Съединени американски щати е разговарял с командващия армията и с водача на паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), чиято битка за власт аргументи гибелта на най-малко 185 души в страната и провали подкрепяния от интернационалната общественост проект за прекосяване към гражданско ръководство след десетилетия на автокрация и боен надзор.

Лидерът на Съюз на българските писатели военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемети, чието местоположение не е известно от началото на сраженията, уточни, че Съюз на българските писатели са одобрили 24-часовото преустановяване на огъня, с цел да обезпечат безвредното прекосяване на цивилните и евакуацията на ранените.
 Посланикът на Европейски Съюз в Судан е бил атакуван
Посланикът на Европейски Съюз в Судан е бил атакуван

Повече от 1800 цивилни и военни са ранени

В Туитър той заяви, че е " разискал неотложни въпроси " с Блинкън, както и че са планувани още диалози. Съюз на българските писатели акцентира, че води непрестанна борба за възобновяване на " правата на нашия народ " в границите на нова гражданска война.

Блинкън съобщи, че по първични данни нападението против американския ескорт е било осъществено от сили, свързани със Съюз на българските писатели . Той дефинира действието като " неразумно ", само че увери, че след случилото се всички американски чиновници са в сигурност. По негови думи заканите към американски дипломати са " безусловно неприемливи ".
 Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации стопира интервенциите в Судан
Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации стопира интервенциите в Судан

Трима нейни чиновници са убити

Изтъквайки риска, който спорът съставлява за районната непоклатимост, военачалник Кабаши съобщи, че две прилежащи страни пробват да подкрепят Съюз на българските писатели, само че не посочи за кои става дума.

Рано тази заран в столицата на Судан отекнаха изстрели и гърмежи , чуха се и прелитащи военни самолети. Жителите на прилежащите градове Омдурман и Бахри оповестиха за въздушни удари, които раздрусват постройките, както и за противовъздушен огън.

Боеве се водят в няколко района в Судан от събота. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец заяви, че е съвсем невероятно да даде филантропична помощ към столицата и предизвести, че здравната система на страната e застрашена от колапс.
 Нараства броят на жертвите на насилието в Судан
Нараства броят на жертвите на насилието в Судан

Над хиляда души са ранени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР