- Враговете на БСП казват, че БСП ще се стопи

...
- Враговете на БСП казват, че БСП ще се стопи
Коментари Харесай

Навсякъде се усеща разпад на държавността

- Враговете на Българска социалистическа партия споделят, че Българска социалистическа партия ще се стопи до нула. Какво споделя Корнелия Нинова на тези, които й споделят, че тя убива Българска социалистическа партия? Защо убиваш Българска социалистическа партия, г-жо Нинова?
- Преди всеки избори, в случай че върнеш обратно лентата, ще видиш изявления на едни и същи хора, с едни и същи фрази. Основно са две - едното е " Българска социалистическа партия завършва, Българска социалистическа партия няма да влезе в Народното събрание "... Второто също е доста забавно: преди всеки избори същите тези хора излизат и споделят: Корнелия Нинова и Бойко Борисов са се договорили. Това става тъкмо, когато Българска социалистическа партия се очертае като алтернативата на модела " Борисов ". Времето, Мартине, опровергава и двете неща. Българска социалистическа партия е в Народното събрание. Няколко пъти сме имали предложения от Борисов - да бъда ръководител на Народното събрание, в този момент да участваме в държавното управление, да не ги изброявам всичките... Доказахме с дейностите си, че безпринципни приказки за власт и пари не важат за Българска социалистическа партия и за мен персонално като ръководител на партията.
- За сделките ти имаме вяра, и аз и феновете, само че не можеш да отречеш, че трендът е надолу...
- Факт, тъкмо по този начин. Не сме удовлетворени от този резултат. Аз не споделям, че се радваме единствено тъй като сме в Народното събрание, би трябвало ни доста по-сериозен резултат. И тук експедирам към въпроса ти - убиваме ли Българска социалистическа партия или нещо друго вършим и за какво стигнахме дотук? Когато за пръв път ме избраха за ръководител, заявих на оня конгрес, че главната ни цел е да преборим модела на задкулисие, паралелна страна и така нататък - това, което в този момент се приказва. А тогава беше 2016 година И тогава споделих, че с цел да стартира да ни има вяра народа, би трябвало да стартираме от себе си. И започнахме една сериозна смяна в Българска социалистическа партия с екипа, който я започнахме.
- Ще се обидиш ли в случай че кажа, че тази смяна е чистка. Всяка партия би трябвало да се чисти понякога, само че в случай че чистиш - какво чистиш - предатели или читави хора?
- Аз с други думи бих го нарекла - освобождение на Българска социалистическа партия от зависимости. Както искаш го интерпретирай.
- Убеден съм, че има такива зависимости и даже ме е боязън да споделям имена, само че на които им проличава, че към този момент са се разбрали с Бойко...
- Е, мен не ме е боязън и тези хора към този момент на са в Българска социалистическа партия. И това ни костваше доста. И това е една от аргументите да ни пада резултата.
- Ще посоча да вземем за пример Гергов, а ти ще ми кимнеш?
- Няма потребност да ти кимвам, моята война с Гергов е седемгодишна. Та дупката във Варна, сделките с Бойко. Знаеш, там Бойко му заплати 43 млн. Срещу това трябваше да работи вътре в Българска социалистическа партия за огромна коалиция с ГЕРБ. Той беше един от сторонниците за огромна коалиция, когато аз споделих изрично " Не " 2017-а.
- И ние сме го чували, и не е единствено Гергов. Бойко се опита да купи части от Българска социалистическа партия. Прав ли съм?
- Да. И борбата ми е тъкмо против това. Когато влязох за пръв път в Народното събрание, съм видяла с очите си защо става дума. Вдига телефона и 7-8 депутати от групата на Българска социалистическа партия излизат на открито при значимо гласоподаване. Един различен вдигне отново телефон, хайде още 5-6 излязат. Още тогава, когато го видях, бях никой в Българска социалистическа партия, единствено народен представител. И взех решение, че когато имам опция, това нещо ще го приключа. Та това ми е борбата в Българска социалистическа партия - против взимане на такива решения някъде другаде, не в законните й органи. Но това ни коства доста, включително рухване на резултата, тъй като си създадохме доста и мощни врагове. Тези хора не са за подценяване - имат пари и въздействие, медийно наличие. Знаеш какво преживяхме през последните 6-7 години.
- Оказа ли се Борисов архивраг на Българска социалистическа партия. По простата причина, че Българска социалистическа партия беше най-твърдата, най-дисциплинираната, най-идеологизираната организация на 100 и недостатък години. В един миг Бойко съумява да разчлени части от нея. Прав ли съм или не?
- Факт, само че освен. Той се концентрира освен в Българска социалистическа партия. Почти няма партия, в която той да не е инженерствал, да не е късал, да не ровил, разцепвал, прегръщал и убивал. Е, това не се случи с Българска социалистическа партия и борбата ни с него е многогодишна на тази основа - да не употребява Българска социалистическа партия за личния си интерес, да не унижава партия на 130 година
- А от кое място пристигна убеждението, че ти си се разбирала с Бойко? Той ги пуска тия работи и съумя да покаже, че се схваща с тебе, до момента в който ти краде депутати.
- Точно по този начин, Бойко е злото в политиката с всичките му измерения. Казвам го и с доста отвеян пердах. Но да - излиза, изтърсва някаква нелепост, подправена вест и те слага в обстановка да си в пояснителен режим. Ето в този момент последните диалози за това държавно управление - излиза и споделя: Ние с Българска социалистическа партия се договорихме, дори щеше да има и министри. С кого си се договорил като още на втория диалог станах и споделих: дотука беше. Когато Бойко изрече: абе, вие ще си влезете в държавното управление и викайте " Не ", а ние ще си вземаме с болшинство решенията в Народното събрание - за Украйна, за джендър идеологията и така нататък Как да стане тая работа, споделих му, че имаме червени линии, станах и си потеглих. Но той излезе от тая среща и сподели: министри им предложихме и се договорихме.
- Но забелязваш ли, че той си прави собствен пиар по този метод, унищожава и сътрудниците си, на вас тази игра ви липсва.
- О, не, аз не бих влезнала в нея. Ако ще станем като Бойко Борисов, по-добре да си вървим. Ние сме в политиката, с цел да сме опция на този модел.
- Съгласен съм. Ако Българска социалистическа партия стане като Бойко Борисов, по-добре всички да си вървим, тъй като тогава ще имаме еднопартийна система изрично. Десният човек като мен стартира да се надява на лявото. Не за другото, а тъй като е консервативно. Това ми е идващият въпрос - за консерватизма.
- Между другото и мен ме срещат хора, които ми споделят: Никога не съм си представял, че ще поддържам Българска социалистическа партия, само че към този момент се възнамерявам, като виждам какво с случва в страната.
- Ако Българска социалистическа партия е съпротива, кой е нейният антагонист сега? Българска социалистическа партия съпротива ли е?
- Категорично. Дай ми един факт, че не сме - че сме подкрепили, че сме се договорили за нещо.
- Може би сте прекомерно безмълвна съпротива.
- Виж, поддържаме връзка и в политиката и в публицистиката с доста клишета... " Тия не са съпротива ". Кажете за какво, бе? Не поддържаме кабинет, не поддържаме бюджет, внасяме различни оферти, подлагаме на критика, желаеме оставки и отново...
- Не се схваща това. Не стига това даже до мене, дето се интересувам и чета всичко. Вие сте и запушени медийно, това не може да се отхвърли.
- Факт.
- Та антагонистът на Българска социалистическа партия е...?
- Не желая да го ограничавам до ГЕРБ. Защото не е единствено той. За мен това е методът на битие и практикуване на властта, споделяме му " модел ", което също стана факсимиле. Моделът на ръководство - мога да ти кажа по какъв начин го виждам: Взимане на решенията някъде другаде отвън институциите, публични поръчки на кръг от компании - разпределяне на порциите от властта, непрозрачни процедури, мачкане на политическия конкурент, изземване силово на бизнеси, заглушаване на опозицията през медиите, липса на правораздаване. То е сложно. Този модел е многолик. И това, което следя през годините - той се мести. Мести се там, където е властта. Докато управляваше Бойко, беше там, пристигна служебният кабинет на Радев - реалокира се при него. Говоря за модела със същите правила. Сега пристигна ПП-ДБ - още веднъж.
- Представете си Корнелия Нинова като публицист. Тя сега прави разбор на политическата обстановка - с изключение на местенето на модела какво се случва?
- Дано не е доста песимистично това, което ще кажа. От срещите, които организираме в страната, имаме чувството за разпад на страната и държавността.
- Откога го имаш това чувство?
- От години, само че освен това държавно управление - доста повече. Защото вътре сред тях също няма съгласие, събраха се на безпринципна основа, карат се за власт и пари. Досега Бойко правеше някакви обединения, само че слагаше и нещо идеологическо там. Сега две партии, които се плюеха, не се понасяха, се събраха. И от това няма нищо потребно.
Ще кажа един житейски образец от оня ден, който доста ме впечатли. Как видях разпада на държавността през един човешки юридически взор. Мой сътрудник от Юридическия факултет, нотариус в провинцията. Чуваме се и споделя: аз напуснах службата и се прибирам в София. Не бях чувала нотаруис да си захвърли работата, която е добре платена. Питам: е по какъв начин по този начин, за какво? Той споделя: Не устоявам. Първо, силово и мутренски притискат хората да си трансферират парцели и идват при мен като нотариус да изповядам договорката. Второ, цялата община е мутра до мутра, подправят регистрите за удостоверения за наследници...
- Ще кажеш ли за коя община става дума?
- Няма да кажа коя община е, не желая да замесвам индивида, само че несъмнено не е индивидуален случай  . Но този човек има смелостта да каже: гледайте си работата, не желая да ставам нарушител. Той вижда тези подправени документи, че не са в ред, само че има напън и върху него. Може да са доста пари в тая работа, само че той не устоя, желае си достолепието и живота. Ето ви един обикновен образец за разпад на държавността на общинско ниво. Така е, където и да бръкнеш, всяка сфера.           
     
Продължава в идващия брой>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР