Връчването на съобщения, призовки и книжа на адвокат ще се

...
Връчването на съобщения, призовки и книжа на адвокат ще се
Коментари Харесай

На първо четене: Връчват ни призовки по интернет

Връчването на известия, призовки и бумаги на юрист ще се реализира чрез единния портал за електронно правораздаване, като се основава обвързване за юриста за регистрация и поддържане на профил в портала. Това одобриха депутатите на първо четене с измененията в Гражданския процесуален кодекс.

С измененията се уточняват наредбите за връчване на известия и призовки на електронен адрес посредством единния портал за електронно правораздаване, квалифицирана услуга за електронна предложена поща или адрес на е-поща.

Предвижда се връчване единствено на електронен адрес на кредитни и финансови институции, в това число на тези, извършващи събиране на вземания против консуматори, на застрахователни и презастрахователни сдружения, на търговци, извършващи доставка на сила и газ или предоставящи пощенски, електронни, съобщителни, водоснабдителни или канализационни услуги, на нотариуси и частни правосъдни реализатори, на държавни институции и общини. Процесуалните дейности и издаването на правосъдните актове ще се правят в електронна форма, като на страните в исковото произвеждане се вменява обвързване за изтъкване и на електронен адрес.

Прецизира се и уредбата за възнаграждение на такси и други отговорности към съда.

С измененията в Наказателно-процесуалния кодекс пък се регламентира правенето на правосъдните актове в електронна форма, основаването на електронен документ в единната осведомителна система на съдилищата и удостоверяването му с дипломиран електронен автограф.

Урежда се упражняването на процесуални права и осъществяването на процесуални дейности в електронна форма от страните, като се планува участниците в процеса да могат да вършат претенции, бележки и възражения, както и да могат да апелират актовете на съда по електронен път.

Прецизират се разпоредбите за осъществяване на видеоконферентни правосъдни съвещания при взимане на мярка за неотклонение задържане под стража в досъдебното произвеждане.

Законопроектът урежда призоваването и уведомяването по електронен път на потърпевшия и на участниците в процеса и добавя разпоредбите за изпращане на известие за осъществено закононарушение. Създава се правна опция за подсъдимия да взе участие в делото посредством видеоконференция при оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза, други форсмажорни условия или по документално искане на подсъдимия и неговия бранител, както и по преценка на съда. Чрез законопроекта се прави и промени в Закона за здравето, с които се уточняват процедурите по наложително настаняване и лекуване, като се дава опция на лицето, чието настаняване се желае, да може да взе участие в делото и посредством видеоконференция, като тази процедура ще се прави само когато здравословното положение на лицето не разрешава да се яви в правосъдното съвещание, както и при оповестено изключително състояние, военно състояние, злополучие, зараза или други форсмажорни условия.

Със законопроекта се оферират промени и в Закона за правосъдната власт, с които се обезпечава опцията за използването на електронното правораздаване както от органите на правосъдната власт, по този начин и от другите участници в правосъдното произвеждане, написа Монитор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР