Връчването на Нобеловата награда за мир на американския президент Обама

...
Връчването на Нобеловата награда за мир на американския президент Обама
Коментари Харесай

Нобеловата награда за мир на Обама трябвало да го укрепи, но не постигнала целта си

" Връчването на Нобеловата премия за мир на американския президент Обама през 2009 година не реализира каквото комисията се надяваше да реализира ", сподели някогашният секретар на комисията за Нобеловите награди за мир пред Асошиейтед прес, съобщи BBC.

Геир Лундестад (Geir Lundestad) споделил пред АП, че комисията се надявала премията да укрепи Обама. Вместо това обаче, решението било посрещнато с рецензия в Съединени американски щати. Според доста хора Обама не е бил направил задоволително, с цел да заслужи премията.

Лундестад е заемал позицията на авторитетната, само че лишена от избор позиция на секретар на комисията от 1990 до 2015. Той написа в мемоара си " Секретарят на мира ", че даже самият Обама бил сюрпризиран от избора.

" Никоя друга Нобелова премия за мир не е привличала повече внимание от тази, която дадохме на Обама през 2009 година ", написа Лундестад. " Много от феновете на Обама също имаха вяра, че премията беше неточност ", споделя той. " В този смисъл комисията не реализира каквото се надяваше. "

Лундестад още разкрива, че Обама обмислял да не пътува до столицата на Норвегия, Осло, с цел да си получи премията. От неговия екип създали питане дали други спечелили са пропущали церемонията, само че разкрили, че това се е случвало единствено в доста редки случаи, когато да вземем за пример награденият е бил отстъпник, арестуван от държавното управление си.

" В Белия дом бързо осъзнаха, че ще би трябвало да дойдат до Осло ", написа Лундестад. 

Тези му думи нарушават нормалната мистериозност на комисията, чиито членове рядко дискутират решенията си. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР