Врачанският митрополит Григорий отправи Рождественско послание. Ето пълния текст без редакторска

...
Врачанският митрополит Григорий отправи Рождественско послание.
Ето пълния текст без редакторска
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий с Рождественско послание

Врачанският митрополит Григорий насочи Рождественско обръщение.
Ето цялостния текст без редакторска интервенция:

" Възлюбени в Господа рожби на светата Врачанска епархия,
Днес чуваме тропара на празника, с който се възвестява на света Рождението по плът на Божия Син – Господ Иисус Христос, с Когото в света влезе освен обликът на съвършения човек, само че и същинското знание за Бога.
За тази среща сред Твореца и Неговия народ, за срещата сред небето и земята, Старият Завет се подготвял епохи наред. Патриарсите завещали на потомците си упованието на Месията, отците възвестили това на синовете си, а пророците предизвестили Неговото идване. Човеците живеели с вярата за идването на Този, Който ще помири Твореца с най-висшето Му създание и още веднъж ще го възвърне в райските селения.
    Смисълът на празника на Христово Рождество е в това – да изповядаме родилия се Богомладенец като Син Божи и Иисус като Христос-Спасител. Тази светлина на познанието, която преди две хилядолетия изгря в нашия свят, сияе и до през днешния ден – не си е отишла, не е угаснала! Идването на Бог в света възведе хората на небесата, по тази причина църковният химнописец възкликва: „ Христос е на земята, възнесете се! ” Той пристигна и ни указа пътя към Небесното царство и сподели метода, по който да преминем през житейските компликации, с цел да наследим царството Му, „ което не е от този свят ” (Йоан 18:36) и за което сме призвани „ от творение мира ” (Мат. 25:34). 
Днес, когато компликациите в света неимоверно са се умножили, когато все по-често ставаме очевидци на проявата на безчувствие към индивида до нас, изключително се нуждаем от Спасителя Христос, от Неговата справедливост и истина! Все по-осезаемо нараства тъгата ни по отсъстващата обич – чиста и свята, непринудена и съвършена, която ни завеща Родилия се Богомладенец. 
Любовта Христова надвишава всяка мисъл и всеки грях. Ето за какво, през днешния ден, когато сме очевидци на тържествуването на прегрешението в света и постигане на подобен краен лимит, в който човек протяга ръка и лишава от своя близък дарувания му от Твореца живот, сме призовани да се задълбочим и вникнем в посланието на днешния празник. Няма друга мъдрост, нито друга цел в света с изключение на заповяданата ни от Самия Христос Господ заповед за съвършенство: „ Бъдете съвършени, както е идеален и Небесният Ваш Отец ” (Мат. 5:48). Няма различен път, по който можем да вървим и да стигнем до духовното съвършенство, с изключение на посредством изпълняването на Христовата заповед за любовта! 
    Ако във всеки човек не припознаем наш по-малък брат, в случай че не забележим в негово лице облика на Христос и не осъществим завета за любовта, няма да чуем с духовния си слух славословието, с което небесното войнство възвести на света Раждането на Младенеца: „ Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! ” (Лука 2:14). Това е изискването, което ще проясни духовния ни поглед и ще даде опция на Светлината на познанието да ни озари и да посрещнем „ Отроче младо – Предвечен Бог ”, а сърцата ни с признателност да откликнат на радостната новина: „ Христос се ражда – славете Го! Христос идва от небето – посрещнете Го! Христос е на земята – възнесете се! ” (Из Катавасиите на Рождество Христово)
Благодатта на Родилия се Богомладенец Иисус Христос да стопли и сплоти всички човешки сърца! Неговият мир и обич да бъдат във всеки дом и семейство!
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И БЛАГОСЛОВЕНА 2023 ГОДИНА! "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР