VR световете вече предлагат и сстаи за сън, където аватарите

...
VR световете вече предлагат и сстаи за сън, където аватарите
Коментари Харесай

Бихте ли дремнали във VR стая за сън?


VR световете към този момент оферират и с ”стаи за сън ”, където аватарите се гушкат дружно в тишина и покой за “социално спане ” (снимка: CC0 Public Domain)

Виртуални стаи, само че не за телеконференции или гейм-партита, а за обществено спане – това е най-новият шлагер във виртуалните пространства през днешния ден. Посетителите на тези виртуални стаи за сън нахлузват своите VR хедсети, след което си избират пространства съгласно ситуацията, типа музика, осветеността и възприятието за другарство с други хора. Там те си разрешават да спят, до момента в който аватарите им се „ гушкат “ виртуално.

…В далечината свири тиха чил-музика. Падащи звезди прорязват искрящата вселена. Напук на физиката Таня витае в космоса, изтегната по тил. Отпусната, тя се прозява и протяга, а след това удря с пестник възглавница, която се търкаля в близост.

Това, несъмнено, не е действително. Не е и сън. Таня се изтяга на шезлонг в дома си. На главата ѝ има VR хедсет. На процедура тя е в една от многото „ стаи за сън “ на платформата за виртуална действителност VRChat – виртуални пространства, където хората могат да се провиснал и даже да спят със своите VR хедсети на главите си.

Уютен „ анклав “

VR стаите за сън стават известни измежду хората, които страдат от бодърствуване или самотност. Тези онлайн канали оферират уютни „ анклави “, където непознати хора могат безвредно да намерят покой и компания.

Всяка VR стая за сън е основана, с цел да провокира успокоение. Някои имитират плажове и къмпинги с огньове. Други пресъздават хотелски стаи или корабни каюти. Музикалният акомпанимент варира от релаксиращи ритми през звуци от природата до безспорна тишина. Осветлението може да е всичко, като се стартира от неонови диско-топки и се стигне до катраненочерна мрачевина.

Възможността хората да спят на групи може да бъде изключително привлекателна за изолираните хора или самотниците, които желаят да се усещат не чак толкоз самички. Такъв е казусът с Мидия Гарсия, която почнала обществено спане преди съвсем година.
още по темата
„ Ходех да танцувам [във VR стая] до 3 часа сутринта и бях изтощена, само че не желаех да напущам VR канала и да се разделя с приятелите си “. споделя тя. Гарсия и компанията ѝ почнали да посещават уединени VR светове и по-късно да се гушват дружно във виртуалното пространство, позволявайки се да се провиснал, почиват и заспиват.

По сходен метод Джеф Шверд разкрил стаите за сън по време на пандемията. Там намерил своята противоотрова против самотата. Казва, че обича да се гушка с непознати – виртуално, естествено – и че постоянно употребява технологии за следене на цялото тяло, което разрешава на аватарите му да се движат в синхрон с действителното тяло, имитирайки чувството да бъдеш прегръщан.

Шверд споделя, че прекарването го кара да се усеща предпазен и по този начин му е по-лесно да спи. Намира атмосферата на спалните VR стаите за сън за релаксираща. „ Любимото ми място за отмора самичък е един тревист рид с лагерен огън “, споделя той. „ Харесва ми да слушам пукота на огъня “.

Лек против безсънието

Компанията на други не е единствената причина хората да заспиват във VR пространство. Скот Дейвис употребява стаи за сън VRChat няколко пъти седмично, с цел да се бори с безсънието си. „ За мен е доста по-лесно да дремя във VR и това ми оказа помощ да стартира да дремя по-качествено “, споделя той. „ Обикновено, отвън VR, би трябвало да съм много изтощен, с цел да заспя. Но във VR мога да си легна и да заспя по-бързо, даже и да не съм изтощен първоначално. ”

Затова се връща още веднъж и още веднъж във VR спалните. „ Мога да се усещам убеден, че управлявам съня си като човек, измъчен от бодърствуване “, споделя Дейвис.

Това чувство за надзор е повода, заради която VR може да има лечебен резултат за хората с бодърствуване, споделя Масимилиано де Замботи – невролог, който изследва съня в организацията с нестопанска цел SRI International.

„ Ако имате бодърствуване, лягате си и мозъкът ви стартира да се върти в обаян кръг. Имате терзания и мисли и сърцето ви бие бясно. Не сте отпуснати и сте в положение на възбуденост, което ви пречи да заспите “, споделя де Замботи. „ От невронаучна позиция VR работи, тъй като можете да модулирате средата, в която се намирате, само че имате „ котва “ към действителността – и можете да се почувствате задоволително несъмнено, с цел да заспите “.

Проблемът е: ами в случай че прекарването не ви накара да се чувствате по този начин умерено и отпуснато? Възможностите някой да съсипе спокойствието не са по никакъв начин малко.

Илюзорно успокоение

Млада жена споделя, че един ден влезнала в стая за сън и незабавно чула глас на дете в ухото си. „ Хлапето, което имаше аватар на робот, се опита и не съумя да въвлече мен и един „ феодален рицар “ в диалог. Раздразнен, роботът изплува до ъгъла, където към седем аватара спокойно си лежаха дружно, като че ли спящи. След това гласът на детето им се подигра: „ Ще ви убия. Буквално ще ви убия ”.

Добре знае се, че метапространството е цялостно с малолетни консуматори и всяко пътешестване през стаите за сън може да удостовери, че децата се появяват тревожно постоянно в тези пространства за възрастни.

Друга стая за спане, посетена от Таня, е изпълнена с детски гласове, говорещи испански и френски, споделя дамата. „ Качих се с асансьор до един „ покрив “, където открих ъгъл, осветлен в червени светлини, с плюшени дивани. „ Здравей, одобрявам твоя аватар “, сподели детски глас зад мен. Завъртях се, с цел да видя различен аватар – на робот, който разговаряше с нещо, което изглеждаше като чучело. „ И аз одобрявам твоя аватар — отговори мъжки глас. „ Искаш ли да се гушкаме? “ Детето изплува и аз го последвах, обезпокоена “.

Шверд споделя, че е виждал и деца в стаите за сън. „ Определено идват малолетни и те са стеснение “, споделя той. Все отново споделя, че множеството спални стаи са тихи и с „ уважителна “ среда.

Преживяванията на нашата героиня Таня удостоверяват, че в множеството случаи това е правилно. Някои спални стаи са празни и тихи. В други има аватари, сгушени един в различен, надълбоко заспали. Други пък са обитаеми от групи от аватари, скупчени един до различен – будни, само че тихи; някои шепнещи, други просто почиващи.

Таня постоянно се усеща смутена, бродейки из тези пространства, мърморейки „ Извинете “ и стараейки се да „ стъпва на пръсти “, забравяйки, че за тях тя наподобява като просто още един аватар, плъзгащ се във виртуален свят.

В последна сметка Таня споделя, че по този начин и не е съумяла да спи във VR стая за сън, така като… слушалките на лицето ѝ основават дискомфорт.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР