Впонеделник руски дрон за наблюдение прелита над базата на украинските

...
Впонеделник руски дрон за наблюдение прелита над базата на украинските
Коментари Харесай

Ужасен ден за ВВС на Украйна

Впонеделник съветски дрон за наблюдаване прелита над базата на украинските военновъздушни сили край Миргород, на към 160 км от северната граница на Украйна с Русия, оповестява „ Форбс ”.

Екипът на дрона разпознава минимум шест украински свръхзвукови изтребителя Су-27, приземени навън в базата измежду бял ден.

Веднага е подредено изстрелването ракета „ Искандер ”, която унищожава два от скъпите „ Сухой “ и поврежда останалите четири.

Това евентуално е един от най-тежките дни за украинските военновъздушни сили от началото на войната в Украйна.



„ Има загуби ”, призна някогашният представител на украинските Военновъздушни сили полковник Юрий Игнат.

Украински блогъри побързаха да обвинят офицерите от военновъздушните сили за това, че са оставили самолетите навън в база, рисково покрай фронтовата линия.

През последните месеци съветски дронове „ Ланцет ” удариха минимум четири украински самолета във военновъздушната база „ Долгинцево ” покрай Кривой Рог, на по-малко от 80 км. от фронтовата линия в Южна Украйна.

Първите два удара предходната есен изненадаха украинските военновъздушни сили, като унищожиха два изтребителя МиГ-29.

Третият удар през ноември наподобява порази партерен щурмови аероплан Су-25.

После  четвърти съветски дрон удари украински Су-25 във въздуха.

Двата Су-27, унищожени край Миргород, усилват най-малко до пет украинските бойни самолети, които руснаците са взривили на земята през последните девет месеца.



Това са загуби, които украинците не могат да си разрешат.

Украинските Военновъздушни сили влязоха във война през февруари 2022 година с към 125 Су-27, Су-25, МиГ-29 и други самолети. За 28 месеца борби те са изгубили минимум 90 самолета, което е доказано от „ Орикс ”.

За да компенсират загубите, украинците получиха от своите съдружници и възвърнаха от дълготрайно предпазване десетки аварийни МиГ-ове и Су-та.

Тези самолети поддържат военновъздушните сили в деяние, до момента в който Украйна чаза доставките от Запада на 85 F-16, създадени в Съединени американски щати и може би дузина френски „ Мираж ” 2000.

Проблемът е, че приземени те ще бъдат също толкоз уязвими, колкото сегашните украински изтребители, показва „ Форбс ”.

Украинските военновъздушни сили имат достъп до към 20 огромни и десетки по-малки летища и даже писти на автомагистрали, разпръснати из цялата страна.

Няма причина Су-27 с обсег от над 1100 км да стои на летище на 160 км от фронтовата линия.

Но преместването на бойните самолети по-далеч от фронта евентуално не е задоволително - не и до момента в който руснаците имат балистични и крилати ракети, които могат да ударят цяла Украйна. Самолетите би трябвало да са непрекъснато в придвижване, което обаче коства пари и ускорява амортизацията им.

Украинските бойни екипажи нормално натъртват на непредсказуемостта. Техните водачи „ съвсем в никакъв случай не кацат на летището, от което са изхвърчали ”, показва военачалник Джеймс Хекър, командващ Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа и Африка.

Увеличаването на съветските удари по приземени самолети би трябвало да принуди украинците да бъдат още по-непредсказуеми. В същото време те биха могли да изградят подсилени убежища, с цел да предпазят самолетите на земята, а също и да разположат повече примамки.

„ Военновъздушните сили вършат всичко допустимо, с цел да противодействат на врага, да го подведат, в това число посредством макети и други средства ”, разяснява Игнат.

Каквото и да решат да създадат украинците, с цел да защитят самолетите, те би трябвало да работят бързо, показва „ Форбс ”.

Това, което е изключително неприятно за Украйна, е, че съветските самолети са също толкоз уязвими в личните си бази, само че политиката на Съединени американски щати в доста случаи не разрешава на украинците да нанасят удари в Русия с американски ракети, добавя „ Форбс ”.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР